Software wordt steeds belangrijker voor organisaties, en dus het managen van software ook. Hoe gaan organisaties hier mee om? En hoe wordt er vanuit verschillende functies naar software asset management (sam) gekeken? Om sam in kaart te brengen, elke twee weken het woord aan een professional uit het veld. Deze keer: John van Bemmelen, practice manager bij it-dienstverlener Atos.
John van Bemmelen is als manager bij Atos, een wereldwijde leider op het gebied van digitale dienstverlening, verantwoordelijk voor de it-infrastructuur van een aantal grote, internationale klanten. Vanuit deze rol ziet Van Bemmelen dat sam en softwarecompliance steeds meer aandacht krijgen van multinationals, zeker nu veel bedrijven midden in een digitale transformatie zitten. Hele bedrijfsprocessen draaien vaak nog op oude enterprisesoftware van Oracle, IBM of Microsoft, terwijl in de tussentijd al volop geïnnoveerd en geëxperimenteerd wordt met nieuwe clouddiensten. Sam is dan enorm belangrijk om het overzicht te behouden, volgens Van Bemmelen.
Standaardonderdeel
Bij grote organisaties is er vaak sprake van it-budgetten van honderden miljoenen euro’s. Het minste wat je dan nodig hebt, is een coherent overzicht van je hele it-landschap. De contracten, of dat nu licenties of abonnementen zijn, vormen daar de basis voor, legt Van Bemmelen uit. Ook moeten nieuwe clouddiensten gekoppeld worden aan bestaande enterprisesoftware en daar zijn vanuit softwareleveranciers bepaalde regels aan verbonden die je niet kunt negeren. Van Bemmelen verwacht daarom dat sam en softwarecompliance de komende jaren zullen uitgroeien tot een standaardonderdeel van de it-strategie van organisaties. Het hoort er gewoon bij, als je controle wilt hebben over je uitgaven, softwaregebruik en security.
Tekentafel
Een overzichtelijke software-contractadministratie is de basis, maar om sam echt succesvol in te zetten, moeten bedrijven zich volgens Van Bemmelen realiseren dat het een doorlopend proces is. Je kunt niet één keer per jaar checken of alles wel goed gaat. Compliance begint aan de tekentafel. Bij de ontwikkeling en de implementatie van nieuwe applicaties moet je al direct rekening houden met de regels die softwareleveranciers stellen. Als je dit meteen goed doet, scheelt dat later veel tijd, geld en moeite, spreekt de practice manager van Atos uit ervaring. Het is wel belangrijk om architecten en engineers hiervan bewust te maken. Rekening houden met compliance is voor hen geen natuurlijke reflex: zij kijken liever naar technische voordelen dan juridische afspraken.
Belangrijke rol
Van Bemmelen ziet in dat de rol van it-dienstverleners als Atos door de hierboven geschetste ontwikkeling ook aan verandering onderhevig is. Hoewel de verantwoordelijkheid voor het voldoen aan afspraken met softwareleveranciers contractueel gezien bij eindklanten ligt, komen sam en softwarecompliance logischerwijs steeds meer op het pad van de outsourcers. Zo heeft Atos een aantal projecten achter de rug waarbij alle software direct is toegepast volgens de voorwaarden en policies van Oracle. Van Bemmelen vindt ook dat grote it-dienstverleners als Atos die verantwoordelijkheid moeten pakken. ‘Ons doel is om met ons volledige it-dienstenpakket meerwaarde te bieden aan onze klanten. Daar hoort sam dus absoluut bij. Het maakt onze dienstverlening simpelweg completer.’