Na tien jaar van dalende mobiele inkomsten bestaat er in Europa nog altijd geen zicht op een kentering. De mobiele operators blijven worstelen met de vraag hoe een ommekeer kan worden bewerkstelligd. 5G brengt daar geen verandering in.
Tijdens het Mobile World Congress (MWC), dat tot donderdag 28 februari 2019 in Barcelona is gehouden, vormde de financieel-economische discussie de boventoon. Niet de techniek, maar het rendement op de investeringen in 5G stond centraal. Niet alleen in Europa maar ook in andere delen van de wereld bestaat daarongerustheid over.
De 7900 ceo´s die zich onder de 109.000 MWC-bezoekers bevonden, hadden maar één vraag op de lippen: ‘hoe kunnen we de 5G-investeringen terugverdienen?’ 4G bleek al geen vetpot, laat staan dat 5G de kassa doet rinkelen. Veel hangt af van de snelheid waarmee het bedrijfsleven 5G oppakt voor zijn digitale transformatie.
Volgens Andrew Penn, topman van de Australische operator Telstra, zal wereldwijd het rendement ergens rond de 5 procent uitkomen. Voor Europa is dit lager. Verontrustend is dat de trend neerwaarts is. Mike Fries, de hoogste baas van Liberty Global (o.m. Ziggo) zei dat de benodigde kapitaaluitgaven veel Europese operators ‘nerveus’ maken. Hij bespeurde veel onzekerheid.
Ericsson en Vodafone
Ook Pim den Uyl, vp business development bij Ericsson en Everth Flores, country manager Nederland, zetten vraagtekens achter de terugverdientijd. De op handen zijnde regelgeving en veilingen van de frequenties vervullen hen met zorg. Die zetten de marges onder druk en leiden tot meer onzekerheid. Europa loopt achter met 5G niet vanwege de toegang tot de 5G-technologie maar vanwege de hoge kosten van het benodigde spectrum, ingewikkelde regelgeving en de onzekerheid over de tijdsduur van de veilingen.
Nick Read, de nieuwe ceo van de Vodafone Groep, zei dat de operators zelf ook schuldig zijn aan de malaise. In Europa viert het protectionisme nog hoogtij. Veel nationale operators hebben deze situatie bevorderd.
Read pleitte ook voor meer samenwerking tussen operators, met name bij het delen van elkaars 5G-netwerken. Het bedrijfsleven heeft daar baat bij. Read: ‘De mobiele telecomindustrie faciliteert de digitale transformatie. In de Verenigde Staten en Azië wordt dat goed onderkend, echter niet in Europa.’
Weinig technische belemmeringen
Overigens zijn er technisch weinig belemmeringen meer voor de uitrol van 5G. Tijdens het MWC werden geen spectaculaire doorbraken aangekondigd maar wel veel kleine verbeteringen. Ook de kosten van de apparatuur gaan omlaag.
Volgens adviesbureau Ovum toont dit aan dat de 5G-techniek volwassen is geworden. Producten van verschillende leveranciers werken over het algemeen goed met elkaar samen. Peter Zhou, marketingbaas van Huawei: “De markt is veel minder gefragmenteerd dan bij 3G toen elke fabrikant een uiteenlopende technologie toepaste.”
Huawei-topman Guo Ping zei dat men zich veel meer aan de standaarden houdt. Volgens hem is 5G ook veiliger dan 4G. Volgens Ovum is sinds 2017 veel bereikt op gebied van standaardisatie. ‘Twee jaar nadat een groep vooraanstaande fabrikanten de koppen bij elkaar stak, is 5G een commerciële realiteit geworden.’
De adoptie van 5G gaat ook veel sneller dan bij voorgaande generaties. Eind dit jaar zal het aantal 5G-abonnementen ruim 700.000 bedragen. Voor eind 2020 verwacht Ovum er al 37,4 miljoen. ‘Dat is een ongelooflijk aantal voor een nieuwe technologie pakweg twee jaar na de introductie’, aldus het adviesbureau.