Telecomoperators voorzien dat de toekomstige vraag naar 5G-verbindingen leidt tot een fors hogere energierekening. Ze verwachten dat de energiekosten met 150 tot 170 procent zullen stijgen doordat 5G-netwerkapparatuur fors meer energie verbruikt.
Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse netwerkdienstverlener Vertiv in samenwerking met 451 Research. De onderzoekers verwachten dat de grootste toename plaatsvindt in macro-, node-, netwerk- en datacentergebieden. De cijfers zijn gepresenteerd tijdens het World Mobile Congres in Barcelona.
5G-technologie biedt een hogere snelheid en grotere bandbreedte en daardoor ontstaan allerlei nieuwe mogelijkheden en toepassingen voor mobiel dataverkeer. Over het algemeen zijn telecomaanbieders enthousiast, maar er zijn ook zorgen rondom de implementatie van die nieuwe technologie. Zo vreest 90 procent van de telecomoperators dat de energierekening fors zal stijgen, doordat de ondersteuning van 5G-verbindingen flink meer stroom verbruikt. Ze verwachten dat de energiekosten in 2026 met 170 procent zijn gestegen.
Overigens verwacht het merendeel van de telecomoperators dat het 5G-tijdperk pas echt van start gaat in 2021. Pas dan zal in alle landenregio’s van de ondervraagde aanbieders een 5G-netwerk zijn opgetuigd. 88 procent van de respondenten plant de inzet van 5G in de periode 2021-2022.
Energieverbruik 5G
Bij de voorspelling over het energieverbruik van 5G-netwerken in het jaar 2026 moet de kanttekening worden gemaakt dat allerlei partijen bezig zijn om nieuwe antennetechnologie te ontwikkelen die de data-overdracht energiezuiniger moet maken. Zoals tests met nieuwe 5G-antennetechnologie door TU Eindhoven en NXP. Die toepassing moet energiebesparend werken door uit te gaan van een richtingsbepaling voor het te versturen signaal.
Bovendien is zeven jaar vooruitkijken in de ict een erg lange periode. Feit blijft dat telecomaanbieders nu al kritisch kijken naar het energieverbruik van 5G en de gevolgen voor de energierekening.
Persoonlijk vrees ik dat 5G de kans op ziektes ten gevolge van die meer intensieve straling. Niet alleen dat Nederlandse doktoren inmiddels erkennen dat e-Vervuiling een geldige diagnose is. Ook een verhoogd risico t.a.v. kanker zou volgens deskundigen onderzocht moeten worden.
Hei lijkt mij verstandig dat voor de invoering van 5G het voorzorgsprincipe wordt gehandhaafd. Dat wil zeggen dat duidelijk moet zijn dat 5G onschadelijk voor mens en natuur is. Gezien het feit dat ook 2G, 3G en 4G tot biologische effecten van de electro-magnetische straling op velerlei levensprocessen leiden, zoals in 100den peer-reviewed publicaties is bewezen, lijkt onderzoek voorafgaand aan introductie van 5G uiterst noodzakelijk. Dit omdat het anders een gevaarlijk grootschalig experiment op mens en natuur wordt. Wie de achtergrond van 5G en de verwachte effecten wil nalezen, zie;
http://www.5gappeal.eu/scientists-and-doctors-warn-of-potential-serious-health-effects-of-5g/