Huawei heeft vanmorgen hard teruggeslagen tegen Amerika. ‘Hoe staat het eigenlijk met de veiligheid in Amerika? Vraag het Snowden’, zei rotating ceo Guo Ping van Huawei vanochtend. Om er in één adem aan toe te voegen: ‘Prism, prism on the wall. Who is the most trustworthy of them all?’
Ping reageerde in krachtige bewoordingen op de beschuldigingen als zou het Chinese concern een risico vormen voor de nationale veiligheid. ‘We doen niets verkeerds. Huawei heeft nooit backdoors geplaatst en zal dat ook nooit doen. We nemen onze verantwoordelijkheid voor de veiligheid uiterst serieus. We zullen ook nooit iemand toestaan een backdoor te installeren’, aldus Ping.
Hij hield vanochtend de keynote tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Ping ging uitgebreid in op de discussie die is losgebrand sinds Amerika en Australië een boycot tegen Huawei-netwerkapparatuur hebben ingesteld. ‘De Amerikaanse beschuldigingen raken kant noch wal,’ aldus Ping. Hij noemt het een ironie dat juist de US Cloud Act ‘eenheden de toegang verleent tot data die de grenzen overschrijden.’ Ping verbaast zich erover dat de Verenigde Staten zo’n wet hebben aangenomen.
Lichtpuntje is dat president Trump gaandeweg begint te beseffen dat Amerika technologisch achteropraakt als door een boycot niet de laatste netwerkapparatuur en software is te bestellen, aldus Ping. Ook in het Verenigd Koninkrijk bespeurt hij een kentering. Ping claimt dat Huawei technisch een jaar vooruitloopt op de concurrentie. Hij zei dat op 5G-gebied Huawei beter presteert en een grotere snelheidswinst kan bereiken. ‘We zijn ook de eerste onderneming die commerciële 5G-netwerken grootschalig kan uitrollen.’ Ping beriep zich daarbij op onafhankelijke testen. Ook lanceert Huawei een nieuwe antenne-eenheid die in plaats van twee maar een antenne nodig heeft. Dit leidt tot een grote kostenbesparing. Ook voor Nederland waar duizenden nieuwe antennes voor 5G nodig zijn, is dit een behoorlijk voordeel.
Bespioneerd word je, door de Amerikanen of door de Chinezen. Maar door wie word je liever bespioneerd, door een bewezen dictatoriaal regime dat het met vrijheid van meningsuiting niet zo nauw neemt of door een open democratie?
Misschien kan Huawei de EU helpen de bewezen spionage door USA-diensten te blokkeren (telefoon mevrouw Merkel b.v.).
Dat Huawei zegt geen backdoor te plaatsen, geloof ik best.
Maar de Amerikaanse diensten hebben in het verleden ook gaten in routers gemaakt, zodat ze konden controleren.
Wie garandeert mij, dat andere overheden dat niet ook doen?
@Robert D: Een mogendheid met maar 2 partijen vind ik geen democratie, maar een gedeelde dictatuur.
Kijk alleen al naar de openheid (die er niet is) van de Amerikaanse overheid, dat scheelt niet veel met China.
China pleegt genocide tegen moslimminderheden en Tibetanen. De VS plegen oorlogsmisdaden in de door hun bezette landen.
Beide landen zijn absoluut niet te vertrouwen want de leiding van het land is corrupt tot op het bot.
@Robert D, welke “open democratie” bedoel je? Kijk maar eens na hoeveel invloed de Amerikaanse burger in werkelijkheid op politike besluitvorming heeft, je zult je verbazen.
Johan Duinkerken heeft gelijk, geregeerd worden we door een kleine “elite” die veel te veel geld en macht heeft en politici als marionetten gebruikt, een steeds herhalend fenomeen sinds minstens 1000 jaar met een heel voorspelbaar resultaat.
Wie uit de geschiedenis niets leert is gedwongen hem te herhalen.