Digibeten op weg helpen, meer focussen op de digitalisering van de AgroFood-industrie, cloudgebaseerd en gepersonaliseerd onderwijs en de digitalisering van de overheid zelf. Dit zijn pijlers die naar voren komen in het rapport over de digitale kansen van de provincie Limburg. De regio wil hiervoor nog meer gaan samenwerken met partners.
Samen met partners voorop lopen in de digitale samenleving: deze ambitie sprak de provincie Limburg begin 2018 uit. Om te bouwen aan een netwerk van partners en de impact van digitalisering in beeld te krijgen, werden verkenners op pad gestuurd. Zij spraken binnen en buiten Limburg met ruim 350 personen en namen bijna driehonderd rapporten en artikelen door. Zes thema’s kwamen aan bod: welzijn, onderwijs en opleiden, mobiliteit en stedelijke ontwikkeling, klimaat en energie, regionale economie en provinciale organisatie. De conclusie van de verkenners is helder: niets doen is geen optie. Het blijft belangrijk dat kennis wordt gedeeld en vergroot.
De verkenning is volgens de provincie ‘bedoeld om een begin te maken met een actief Limburgs netwerk dat digitalisering in samenhang en met kennis van zaken op de verschillende agenda’s zet.’
Digitaal signaleringsplatform en tegengaan digibeten
‘Er zijn in Limburg relatief veel burgers met een slechte gezondheid, relatief veel ouderen en de eenzaamheid in deze laatste groep neemt toe. Digitale technieken bieden beter en sneller inzicht in problemen, diagnoses én de mogelijkheid om gedrag (preventief) te beïnvloeden. Een digitaal signaleringsplatform kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat eenzame ouderen sneller in beeld komen. Denk aan beeldbellen, sociale robots, virtual reality en digitale sociale netwerken’, aldus de rapporteurs. Ook moet de provincie werk maken van de groep digibeten. Een en ander kan door ‘inclusieve programma’s’ aan te bieden waarmee ze leren omgaan met de verregaande digitalisering van overheidsdiensten.
Gepersonaliseerd onderwijs vanuit de cloud
Volgens de rapporteurs is het voor de toekomst van Limburg belangrijk over de grenzen van werkvelden heen te kijken. Ook geven ze aan dat de huidige manier van opleiden plaats moet maken voor kort cyclisch opleiden met behulp van vrij toegankelijke digitale onderwijsbronnen, ook bekend als open educational resources (oer) en cloudgebaseerde en gepersonaliseerde onderwijstoepassingen. Dit moet ook leiden tot een aantrekkelijker onderwijsaanbod in de regio.
Slimme afvalbakken, MaaS en duurzaamheid
De rapporteurs menen verder dat technologie bijdraagt aan de leefbaarheid. Zo kunnen IoT-toepassingen ervoor zorgen dat afvalbakken laten weten dat ze vol zijn, lantaarnpalen de luchtkwaliteit meten en scanauto’s parkeercontroles uitvoeren. Met betrekking tot de bereikbaarheid verwijzen de schrijvers naar het aanbieden van deelplatformen en mobility-as-a-service (maas)-oplossingen. Ook kan digitalisering helpen om de provincie duurzamer te maken. ‘In Limburg wordt op dit moment slechts vier procent van alle hernieuwbare energie in Nederland opgewekt. Digitalisering kan helpen dit te verbeteren, de vraag naar energie dynamisch te sturen en is een essentieel element van slimme energienetwerken.’
AgroFood en digitalisering van overheidsdiensten
Net als de regio Veenendaal-Ede met de Food Valley wil ook Limburg focussen op de agrofoodsector, onder meer met de Brightlands Campus Greenport Venlo. Hierbij worden drones, satellieten en sensoren ingezet voor meer samenwerking en transparantie in de voedingsindustrie. Tot slot adviseren de rapporteurs dat ook de provincie volop in gaat zetten op kunstmatige intelligentie, machine learning en blockchain om de dienstverlening verder te digitaliseren.