Apax Partners heeft een principeovereenkomst bekend gemaakt om de aandelen in Exact Software, een leverancier van bedrijfssoftware in de Benelux, te verkopen aan een andere investeerder: het Amerikaanse KKR. Details en voorwaarden van de transactie worden niet openbaar gemaakt. Exact gaat nu in overleg met zijn ondernemingsraad. De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Vorig jaar oktober ontkende Exact overigens nog dat Apax verkoopplannen had.
Vorig jaar oktober benadrukte chief executive officer (ceo) Phill Robinson nog dat zijn bedrijf niet in de etalage stond. Op Exact Live in Jaarbeurs Utrecht zei Robinson tegen spreekstalmeester Jort Kelder dat het om ‘fake news’ ging. ‘Er is geen verkoopproces gestart; er is geen intentie bij Apax om het bedrijf te verkopen.’
Kennelijk is er daarna wat veranderd bij Apax, dat Exact begin 2015 overnam voor zo’n 730 miljoen euro. Het softwarebedrijf werd in maart 2015 van de Amsterdamse effectenbeurs gehaald.
Met de nieuwe kapitaalverstrekker kreeg Exact extra financieringsmogelijkheden om de overstap naar cloudsoftware te ondersteunen. De internationale uitbreiding verliep echter moeizaam. Onder leiding van de huidige topman Robinson focust het Nederlandse bedrijf zich met name op de thuismarkt, en dat is de Benelux. Volgens de ceo zal met KKR aan boord de marktpositie in de Benelux nog verder worden versterkt.
Exact werd opgericht in 1984 en is gevestigd in Delft. De software van Exact wordt gebruikt door 6.700 accountants om de boekhouding te doen van meer dan 400.000 kleine bedrijven in de cloud. Daarnaast gebruiken circa 18.500 middelgrote bedrijven de enterprise resource planning (erp)-suite uitgebreide, zowel on premise als in de cloud, voor financieel beheer, logistiek, relatiebeheer, personeelszaken en salarisadministratie. Bij Exact werken 1.400 mensen in twaalf verschillende landen, vanuit 21 kantoren wereldwijd.
Hopelijk overleeft Exact de overname. KKR is zeer berucht, het zuigt een onderneming volledig leeg. Dat begint bij het verkopen en terughuren van de gebouwen en het outsourcen van de ict. Nu is Exact een ict-bedrijf, dus geen idee hoe dat zal uitpakken. Bij NXP is het destijds goed gegaan maar V&D ging door de knieën.
Ik wens het personeel van Exact veel succes, zullen ze nodig hebben!
@JdeGrood Daar kun je zomaar gelijk in hebben, dat is de tactiek wat al die investeerders hanteren. Alles verkopen en verpatsen wat waarde heeft en dan de boel kapot laten gaan.Zie je vaker dit soort roofkapitalisme. De V&D is natuurlijk een bekend voorbeeld. Snap niet dat dit zomaar mag en kan.