CoolProfs gaat vijf pas afgestudeerde hbo’ers en wo’ers in acht weken tijd omscholen tot junior OutSystems-consultant. Met dit traineeship wil CoolProfs inspelen op het groeisegment van low code-ontwikkeling en pas afgestudeerden motiveren om, ook zonder ict-kennis, in de ict-sector aan de slag te gaan. De opleiding wordt verzorgd door YoungCapital Next.
Vanaf 1 april worden vijf trainees in acht weken tijd door YoungCapital Next omgeschoold tot OutSystems-programmeur. Zij leren programmeren in OutSystems, krijgen les in de Agile/Scrum-werkwijze en doen algemene ict-kennis op die nodig is voor applicatieontwikkeling. Daarnaast gaan ze aan de slag met een praktijkcasus. Na afronden zijn zij in het bezit van een Scrum- en OutSystems Associate certificaat.
Het traineeship tot OutSystems-ontwikkelaar is ontwikkeld door YoungCapital Next. De recruiter benadert kandidaten, verzorgt de sollicitaties en leidt de deelnemers op. Na afronding van het traineeship treden de kersverse low coders in dienst bij CoolProfs.
Computable spreekt met CoolProfs-directeur Eric ten Harkel over het traineeship.
Waarom wordt dit traineeship georganiseerd?
‘CoolProfs werkt al sinds 2008 met de technologie van OutSystems. We merken dat de vraag naar low code-ontwikkeling, en met name OutSystems, in opkomst is. Bij CoolProfs hebben wij echter niet voldoende low code-ontwikkelaars in huis om aan deze groeiende vraag te voldoen. Om hier op in te spelen, hebben we de ambitie opgesteld om ons personeelsbestand te laten groeien tot meer dan honderd gecertificeerde OutSystems-consultants. Op die manier kunnen we de beoogde groei in dit low code-segment realiseren. Dit traineeship helpt ons om deze doelstellingen te behalen.’
Welke studierichting hebben de trainees afgerond?
‘De meeste deelnemers zijn net afgestudeerd of hebben half jaar werkervaring in hun studiegebied. De studierichting van de trainees maakt ons niet uit, maar het is een pre als hij of zij een ict-gerelateerde studie, zoals informatiemanagement, heeft afgerond. We zoeken vooral mensen met analytisch vermogen, een vaardigheid die ze leren tijdens hun (universitaire) studie. Voorheen hebben we bijvoorbeeld deelnemers omgeschoold die een diploma in veiligheidskunde, biomoleculaire wetenschappen, archeologie, bedrijfskunde en forensisch onderzoek op zak hadden. De ict-vaardigheden, om in dit geval OutSystems-apps te ontwikkelen, leren ze tijdens het traineeship.’
Waarom maken deze afgestudeerden de overstap naar ict?
‘Ict is momenteel een booming business, maar de drempel voor niet-ict’ers om in deze sector te starten is vaak te hoog. Dit komt omdat er vaak de nadruk wordt gelegd op harde ontwikkelvaardigheden. Bij low code-ontwikkeling ligt de focus meer op modelleren dan programmeren. Binnen dit traineeship ligt de focus op de analytische en communicatieve vaardigheden van de studenten. Dat maakt het makkelijker om de overstap naar de ict-sector te maken, zonder over echte ict-kennis te beschikken.’
Hoe garandeert CoolProfs dat deze toekomstige medewerkers de juiste kwaliteit leveren?
‘We leren de trainees hoe OutSystems als ontwikkelingstool werkt, maar geven ook les over basis ict-kennis die nodig is voor applicatieontwikkeling. Denk aan lessen over de achterliggende architectuur of web- of applicatieservers. Bovendien komt de Agile/scrum-werkwijze aan bod.
Na de theorielessen werken de low coders ook nog zo’n vier tot zes weken aan onze eigen applicaties. Dat gebeurt onder begeleiding van een coach. Hiermee doen ze ook de benodigde praktijkervaring op, voor ze op projectbasis worden ingeschakeld bij onze klanten.’
Leveren deze low coders dezelfde kwaliteit als ict-geschoolden?
‘De trainees zijn niet in staat om ingewikkelde technische trucjes uit te voeren, want daar worden ze ook niet voor opgeleid. Maar ze leveren zeker wel dezelfde kwaliteit als geschoolde ict’ers. Sommige taken doen ze zelfs beter dan ict’ers, omdat ze het meer vanuit de business bekijken. Ze willen bijvoorbeeld tijdens een opdracht eerst achterhalen wat de achterliggende redenen en doelstellingen zijn, terwijl ict’ers sneller vanuit de technische oplossingen te werk gaan.’
Je kunt niet iemand in 8 weken iets leren en verwachten dat die persoon hetzelfde kan als iemand die 4 jaar geleerd heeft. Degene die dit beweert is een leugenaar en zou zich heel diep moeten schamen. Dat die mensen aan het werk willen is begrijpelijk maar als er valse verwachtingen worden gewekt dan is dat schadelijk voor de reputatie van ICT professionals. Dit is onacceptabel en Computable zou hier ook afstand van moeten nemen.
Beste Johan,
Je gebruikt wel heel grote woorden. Nergens in dit artikel wordt geclaimd dat de OutSystems-trainees hetzelfde kunnen als afgestudeerde informaticakundigen. Ze hebben echter na die 8 weken wel genoeg kennis en kunde op zak om als junior low-code consultant aan de slag te gaan. In de loop van hun carrière helpen we ze zich te ontwikkelen op de vlakken waar dit nodig is en waar hun interesse ligt, zodat ze uitgroeien tot volwaardige ICT professionals.
Wij gaan al jaren zo te werk en merken dat kwaliteiten als oplossingsgericht denken en inlevingsvermogen in de projecten met onze klanten belangrijker zijn dan technische vaardigheden. Maar dat die vaardigheden in het project-team aanwezig moeten zijn, dat spreekt vanzelf. Lees vooral de laatste alinea van het artikel nog maar eens na.
Uitgroeien tot volwaardige ict professional. Wat zou dat hier betekenen? Weinig inlevingsvermogen en denken vanuit technisch oplossingen voor niet bestaande problemen? 😉
Dus met 8 weken training mag je je (weliswaar junior) consultant noemen binnen de it-sector? Ik denk dat Johan een terecht punt heeft met het effect op de reputatie van ict-professionals
8 weken klinkt misschien kort om iemand om te scholen tot IT’er..maar er moet niet vergeten worden dat het hier om een low code platform gaat.
Wanneer gebruik wordt gemaakt van een low code platform als OutSystems ligt de nadruk inderdaad veel meer op communicatieve vaardigheden en analytisch vermogen.
Technische skills zijn bij grotere (ingewikkeldere) projecten zeker van belang, ook bij het gebruik van OutSystems, maar ik neem aan dat een junior ontwikkelaar in dergelijke situaties ondersteund wordt door een ontwikkelaar met meer ervaring en technische kennis waardoor het minder van belang is dat de junior deze vaardigheden zelf bezit.
Daar komt weer een volgende golf van ‘onverwachte’ problemen in de ict.
In mijn tijd had je een half jaar nodig voor een omscholing en dan begreep je van alles zo 5 tot 10 procent, de rest moest je in minstens 4 jaar en veel nascholing leren.
Ik krijg de indruk dat hier weer mooie sprookjes worden verteld.
Heren, Heren,
Wat een zure reacties allemaal. Waar komt dat toch vandaan?
En daarnaast… lees wat er staat, en kom niet met vooroordelen en ongefundeerde meningen over iets wat er niet staat. Jullie lijken wel old-school it’ers.
Fijn weekeind!
Ik heb het gelezen.
‘Ze leveren zeker wel dezelfde kwaliteit als geschoolde ict’ers’.
Zoals ik al zei, sprookjes.
Vraag, gaat Eric naar een in 8 weken omgeschoolde gezondheidswerker met zijn gezondheidsproblemen?
@Jan … als niemand je vertelt dat die gezondsheidswerker eigenlijk een ict-er is die in 8 weken omgeschoold is…..
En dat is ook een beetje mijn punt: bij de term consultant heb je een bepaald verwachtingspatroon, en dat is doorgaans niet iemand die in 8 weken omgeschoold is.
@Eric: noem het zure reacties, maar deze oldskool it’-er met zo’n 25 jaar ervaring heeft al heel wat mensen zien komen en gaan in diverse rollen en titels. Schoolverlaters die een paar weken training kregen zodat ze geen junior meer waren. Niet vanwege de titel, maar omdat er dan hogere tarieven gevraagd konden worden. Snotneuzen met de titel consultant of architect die een ervaren iemand de les meenden te moeten lezen terwijl hun tegenvoorstel nog lekker was dan een pastafari hoofddeksel.
Iemand die een 8 weeks omscholingstraject naar lowcoder gedaan heeft op de markt zetten als junior consultant is in mijn ogen een belediging voor it’ers die net van het HBO afkomen en ook een junior titel (en doorgaans geen consultant) dragen.
@Pavake
Eric is gewoon een typische verkoper. Je weet nu wat je niet in huis moet halen.