'Onhackbare' blockchains toch hackbaar. Althans, dat was de kop onlangs van een artikel in Technology Review van MIT. Een iets misleidende kop, want er is weinig nieuws met betrekking tot de hackbaarheid van blockchains. Vooral kleine blockchains (lees: die met weinig nodes/miners) zijn vatbaar voor de zogenaamde 51 procent-aanval. Wat denkt u, de bekende storm in een glas water of een valide punt?
Uiteraard is het valide om te melden dat de mantra ‘onhackbare blockchains’ die al enkele jaren rondzingt, niet helemaal klopt. Laat daar geen verwarring over ontstaan. Alleen in het artikel op Technology Review worden drie zaken nogal over een kam geschoren en de lezer met minder kennis kan deze misschien niet goed uit elkaar houden: hacks bij centralistische exchanges, fouten (of hacks) in/met ‘smart contracts’ en de zogenaamde 51-procentsaanval die kan plaatsvinden bij ‘kleine’ blockchains.
Een van de recente aanvallen waar de auteur over schrijft, is de 51-procentsaanval op het Ethereum Classic-netwerk. Dit is in feite de oude Ethereum-blockchain die nog steeds bestaat sinds in 2016 een hard fork gemaakt werd van de Ethereum-blockchain om gedupeerden van de The DAO-hack hun muntjes terug te laten krijgen. Zo’n hack is met vrij weinig rekenkracht uit te voeren bij kleine blockchains die van proof-of-work gebruikmaken. Je moet gewoon even een tijdje een schaduw-chain bijhouden en die op een bepaald moment de ‘echte’ chain in laten halen; et voilá: je eigen muntjes weer terug. Misschien wat kort door de bocht, maar Coinbase legt het in een blog netjes in zo’n 1500 woorden uit.
Wat vindt u, wordt ‘blockchain’ weer eens te veel over een kam geschoren of heeft de auteur wel degelijk een valide punt?
Nouja, wat er eigenlijk staat is dat kleine of nieuwe distributed block-chains vatbaar zijn als het gaat om Proof-Of-Work consensus modellen.
heel simpel: Bitcoin is momenteel zo’n 70 miljard waard. In die hashpools zit ongelofelijk veel rekenkracht. Als een pool even tijdelijk switcht naar een nodes van een andere blockchain is de kans groot dat ze met gemak die 51% halen en vast kunnen houden.
Met dat in het achterhoofd loopt dus elke proof-of-work gebaseerde blockchain gevaar, domweg omdat er grote jongens zijn.
hacken is overigens wel verwarrend. Hacken is een systeem oneigenlijk gebruiken om er iets mee te doen waarvoor het niet gemaakt is. Dus volledig correct in deze context. Maar het kan een onwetende lezer het idee geven dat er fouten in de code zit waardoor een onverlaat het systeem binnendringt.
@henri Helemaal met je eens, ik was in twijfel of ik het woord hacken zou gebruiken, want eigenlijk is het vooral in juridische zin hacken en niet als je kijkt naar hoe een PoW-chain werkt. Maar goed, bij discussiestukken is het doel ook wat korter door de bocht te zijn om discussie uit te lokken 😉
(persoonlijk vond ik het artikel van Tech Review beetje vreemd zwalken tussen verschillende problemen die niet direct gerelateerd zijn, ik ben eigenlijk banger voor een wildgroei van ‘smart contracts’ met fouten in de code dan dat er een wildgroei komt van PoW-51%-aanvallen)
Krijn, ik ben het met je eens 🙂
Ik denk dat het niet moeilijk is om zelf een conclusie te trekken als je hier (https://cryptonewsreview.com/chinese-bitcoin-mining-whale-predicts-bitcoin-will-surge-to-at-least-74000/) het volgende leest: ‘In fact, it’s estimated that over 80% of mining pools are operating in China…’