Nu 5G voor de deur staat, belooft de jaarlijkse top van de telecomwereld een van de meest interessante uit haar 32-jarige geschiedenis te worden. Reikhalzend wordt uitgekeken naar sterke use cases, met name in de industrie, de zorg en het transport. Verder staat de overgang naar de nieuwe generatie mobiele netwerken centraal. Zo'n transitie gaat niet zonder slag of stoot.
Het Mobile World Congress (MWC) blijft met voorsprong het voornaamste evenement in deze branche. Rond de 110.000 bezoekers komen van aanstaande maandag tot en met donderdag in Barcelona bijeen om de laatste mobiele ontwikkelingen te zien. Op het eerste gezicht zal de technologie wellicht niet spectaculair ogen, maar ‘onder water’ gebeurt veel.
Het thema is dit jaar Intelligent Connectivity, de mix van 5G, het Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) en big data. 5G moet daarbij niet als een losstaande technologie worden gezien. 5G, IoT, ai en de massale beschikbaarheid van data zijn onderling nauw verbonden. Deze ontwikkelingen gaan elkaar versterken. Ruim 2.400 exposanten tonen in acht grote congreshallen hoe mobiele technologie ons privé en zakelijk leven gaat verbeteren.
Software speelt de hoofdrol
Fabrikanten van netwerk-apparatuur zullen tijdens MWC op grote schaal 5G-contracten aankondigen. Vele honderden toeleveranciers komen met nieuwe producten en diensten om de uitrol van 5G-netwerken te vergemakkelijken. Netwerkleverancier Ericsson ziet vooral behoefte aan meer efficiënte technologie, hogere datasnelheden en een betere benutting van het spectrum. 4K/8K video streaming, virtual en augmented reality en nieuwe industriële toepassingen vereisen meer bandbreedte, meer capaciteit, veiligheid en lagere ‘latency’ (snellere response-tijden).
Software speelt hierbij de hoofdrol. Want niet de hardware maar de software komt centraal te staan in de ondersteuning van 5G-netwerken. Software defined networking (sdn) en network functions virtualization (nfv) zijn in opmars. Ze spelen een grote rol bij de transformatie van de netwerk-infrastructuur, meldt onderzoeksbureau Ovum.
Deze netwerkinfrastructuur omvat zowel fysieke als virtuele infrastructuur. Een infrastructuur gebaseerd op nfv bestaat uit software gedefinieerde rekenkracht, netwerk, opslag, beheer en ‘orchestration’. Bij sdn verbetert virtualisatietechnologie het netwerkbeheer. De configuratie van netwerken verloopt efficiënter. Hierbij is de architectuur op de cloud georiënteerd.
Holland Paviljoen
Nederland is aanwezig met een Holland Paviljoen. Paradepaardje is dit jaar BroadForward dat op deelgebieden succesvol concurreert met de grote netwerkleveranciers Huawei, Ericsson en Nokia. Dit bedrijf uit Amersfoort presenteert geavanceerde software voor signalering in (mobiele) communicatienetwerken. Zeker waar uiteenlopende technologieën van verschillende leveranciers door elkaar worden gebruikt, is het belangrijk dat verbindingen en informatie-uitwisseling goed blijven werken.
Marketingdirecteur Steven van Zanen: ‘Signalering is de communicatie tussen alle systemen in het core netwerk van een operator. Operators gebruiken onze software voor routering, interworking, veiligheid en nummerportabiliteit.’ Met name de overgang van 4G en haar voorgangers naar 5G stelt serviceproviders voor problemen. Van Zanen: ‘5G dwingt operators stappen te maken. Dat is belangrijk want met 5G kan je vanuit één core netwerk zowel mobiele als vaste netwerken en wifi managen. Al deze netwerken gaan convergeren.’
Opboksen
De software die BroadForward levert, werkt onafhankelijk van de onderliggende netwerken. Het bedrijf moet op dit gebied opboksen tegen eerdergenoemde giganten. Dat gaat de Amersfoorters goed af want vorig jaar groeide het bedrijf met ruim 50 procent.
BroadForward is genomineerd voor een Global Mobile Award van MWC-organisator GSMA. Haar oplossing voor de authenticatie van apparatuur is finalist in de categorie ‘beste mobiele technologie doorbraak’. Deze software beschermt mobiele netwerken tegen fraude en gebruik van gestolen telefoons.