Eerst lag de van oorsprong Russische virusverdelger Kaspersky onder de loep en nu is het Chinese Huawei de sjaak: landen (lees: overheden) beschuldigen andere landen ervan te spioneren via off the shelf hard- en software. Wat denkt u, zit er een kern van waarheid in de spionage-aantijgingen of is het gewoon landje pesten?
Dat de Verenigde Staten bij monde van zijn huidige leider enkele appeltjes met China te schillen heeft, dat weet iedereen inmiddels wel. Niet alleen het bedrijf Huawei en alle zusterondernemingen zijn aangeklaagd, ook de topvrouw van het concern heeft te maken met beschuldigingen van bankfraude en samenzweringen.
Is dit allemaal waar? Dat lijkt niet helemaal de inzet van de VS. Wel was de inzet dat Europese landen Huawei-apparatuur zouden gaan verbieden, net als de ‘Five Eyes’ (VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland)-landen.
Nu heeft het hoofd van het National Cyber Security Centre in Groot-Brittannië gezegd dat het risico rond de telcogigant beheersbaar is en dat er geen bewijs voor spionage is.
Hoe denkt u dat de vork bij deze spionagerel in de steel zit?
Naïef artikel. Als je even zoekt op internet dan vind je voorbeelden van hardware waar ze ‘phone home’ elektronica aan hebben toegevoegd. Het was al bekend dat de NSA Merkel’s telefoon afluisterde. Er is een hele marktplaats van 0-days die voor grof geld over de virtuele toonbank gaan.
De Chinese overheid heeft massaal ingezet om de technologieleider van de wereld te worden. Dus zetten ze ook groot in op industriële spionage. Diezelfde industriële spionage van de ‘5 eyes’ landen is sinds het einde van de 2e wereldoorlog nooit opgehouden. Industriële spionage gaat duizenden jaren terug en zal ook nooit ophouden. Het is eerder de vraag waarom we niet alle uitvindingen open-source maken.
“Nu heeft het hoofd van het National Cyber Security Centre in Groot-Brittannië gezegd dat het risico rond de telcogigant beheersbaar is en dat er geen bewijs voor spionage is.” Dat zou best wel eens kunnen, maar “in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst”, oftewel “loop geen onnodig risico”. En dat geldt voor allerlei soorten risico’s vanuit allerlei landen. Spionage is één ding, strategische en economische afhankelijkheid en sabotage zijn andere.