Domoticasystemen die volgens de KNX-standaard werken en aan het internet gekoppeld zijn, zijn in een handomdraai te hacken. Dat blijkt uit een onderzoek van een ethisch hacker van Computest. In Nederland zijn er 1.322 gebouwen, kantoren en huizen die met zo’n systeem zijn uitgerust, in België 673.
Uit het onderzoek van Computest blijkt dat de systemen die zijn gebaseerd op KNX veelvoudig aan het internet gekoppeld worden. Doordat ze echter geen enkele vorm van authenticatie bevatten, kunnen kwaadwillenden hiermee op afstand onder meer de beveiliging, verlichting, airconditioning en verwarming van huizen en kantoren bedienen. In totaal zijn er wereldwijd 17.444 gebouwen met KNX-systemen gevonden, waarvan er zich 1.322 in Nederland bevinden. Hiermee is Nederland na Spanje en Duitsland, het land met de meeste locaties die kwetsbaar zijn voor hackers. België volgt lager in de lijst met 673 gebouwen.
Computest vermoedt dat KNX-systemen doorgaans door installateurs aan het internet gekoppeld worden om netwerken op afstand te kunnen configureren. Daarnaast wordt het protocol door sommige mobiele apps gebruikt om op afstand domotica-oplossingen te bedienen. ‘Als er gebruikgemaakt wordt van een standaard, gaat men er doorgaans vanuit dat het met de security ook wel goed zit’, zegt ethisch hacker Daan Keuper. ‘Het ontbreken van authenticatie in de KNX-systemen laat zien dat dit een gevaarlijke aanname is.’
Om gebouwbeheerders en consumenten in staat te stellen te controleren of hun KNX-installatie veilig is, heeft Computest de site www.knxscan.com in het leven geroepen. Daarop kan men snel nakijken of er een KNX-systeem op het thuisnetwerk staat en of dit veilig is. Op deze site kan men alle gevonden KNX-gebouwen op een kaart bekijken.