Wolters Kluwer heeft vorig jaar 4,26 miljard euro omzet geboekt. Dat is minder dan in 2017 (4,37 miljard). Het informatie- en softwareconcern verklaart last te hebben gehad van de effecten van schommelende wisselkoersen – met name van de dollar – waardoor sommige opbrengsten lager uitvielen. Gekeken naar autonome groei, stelt Wolters Kluwer vast dat de omzet in 2018 met vier procent is gestegen. De nettowinst nam toe van 639 miljoen in 2017 naar 683 miljoen euro in 2018.
Topvrouw Nancy McKinstry is vooral opgetogen over de organische groei in elk van de vier divisies van Wolters Kluwer: Health, Tax & Accounting and Governance, Risk & Compliance en Legal & Regulatory. De digitale activiteiten – goed voor 88 procent van de totale omzet – lieten een stijging zien van zes procent. Bij het concern werken wereldwijd 19.000 man.
De Noord-Amerikaanse activiteiten zijn goed voor 61 procent van de omzet. Die opbrengsten daarvan stegen vorig jaar organisch met vier procent. Dat geldt eveneens voor de Europese regio (31 procent van de verkopen). De omzetgroei in de rest van de wereld spande echter met zeven procent organische groei de kroon, met name door het sterk presteren van de zorgdivisie. Dit deel van Wolters Kluwer zorgt voor acht procent van de handel.
Organisch groeien
Voor 2019 verwacht McKinstry verdere organische omzetgroei en verbeterde marges in alle vier divisies. De komende drie jaar legt het concern de nadruk op het versterken van informatie- en softwareproducten voor de vakgebieden die het ondersteunt. Ook wordt er extra geïnvesteerd in cloudoplossingen en wil het bedrijf effectiever opereren door de eigen it-huishouding te verbeteren (onder meer door de backoffice-systemen te moderniseren). Wolters Kluwer claimt per jaar tussen de acht en tien procent van de omzet te steken in r&d.
Wolters Kluwer zal ook in 2019 overnames doen en onderdelen die niet meer tot de kernactiviteiten worden gerekend, afstoten. Vorig jaar gaf het bedrijf dertig miljoen euro uit aan reorganisatiekosten; voor dit jaar is een bedrag van tussen de tien en twintig miljoen gereserveerd. Het concern kondigde tevens aan dit jaar voor 250 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen.