Waar komt het idee vandaan dat werk leuk moet zijn? Je krijgt er voor betaald, dat is al een hint. Dingen die heel erg leuk zijn, daar krijg je vaak niet voor betaald maar daar moet je meestal zelf voor betalen. De Efteling betaalt jou ook niet om het pretpark te bezoeken. Als de sekswerker graag met je naar bed wou, zou ze er geen geld voor vragen.
Ik zie en hoor steeds meer ict-bedrijven adverteren dat het bij hen leuk werken is. Er zijn zelfs ict-bedrijven die adverteren met de slogan ‘kom werken bij het leukste ict-bedrijf van Nederland’. Een leuk ict-bedrijf dat klinkt als een grappig accountancykantoor of een betrouwbare tweedehands autodealer. Je weet dat het niet waar is.
Naast dat werk leuk moet zijn moet er ook nog eens een uitdaging in zitten. Daarom veranderen we ook om de drie jaar van baan. Anders is er geen uitdaging meer, wordt het saai en ontwikkel je jezelf niet meer. Met als gevolg dat we de lat voor een leuke baan enorm hoog leggen. En dan roepen we op een dag ineens dat het batterijtje leeg is, het rugzakje vol, het emmertje over loopt, de rek uit het elastiek is, er te veel hooi op de vork zit en de prik er uit is. Je hoort nooit: ‘De lat ligt te hoog. Ik wil leuk en uitdagend werk, zonder daarvoor in de file te staan, en ik wil daar ook nog eens vorstelijk voor betaald krijgen. En dat met mijn beperkte capaciteiten’.
Het achterste van een koe
Daarnaast willen we ook nog eens een beroep met status terwijl een piloot ook gewoon een veredelde buschauffeur is en een stewardess een veredelde serveerster maar dan in de lucht. Dus waar maak je je druk om als scrummaster.
Niet alles aan je werk is nu eenmaal leuk. Als je dierenarts bent moet je af en toe ook een grote rubberen handschoen aan om even later tot aan je oksels in het achterste van een koe te zitten. Op dat moment denk je ook niet ‘waarom had ik ook alweer voor dit beroep gekozen?’. Nee, dan doe je ook even alsof het heel normaal is en graai je verder in de koe. Dan valt het beroep van ict’er eigenlijk best wel mee. Je werkt droog, mensen denken dat je nog iets slims doet ook en als je ook daadwerkelijk slim bent doe je het ook nog lekker thuis. Zonder file. Met een vorstelijk salaris. Leuk.
(Deze column staat ook in Computable Magazine 2019/nr.1)
Als je geen werk doet waar je (de meeste tijd) van geniet dan doe je iets fout in je leven.
Oef, wat heb ik toch een geluk, Alle leuke dingen die Jacob noemt zijn bij mij van toepassing behalve stewardess, daarvoor kwam ik niet in aanmerking.
Niet gek voor iemand met dyslexie voor wie het bedienen van de koffieautomaat (waar ik vanaf thuis binnen 20 min. naast sta) al behoorlijk hoog gegrepen is.
De rubberen handschoen ben ik iig nog niet tegengekomen.