Dertien procent van de organisaties die IoT-projecten implementeren, gebruiken al digitale tweelingen, een virtuele software-versie van een fysiek object dat gebruikt kan worden om simulaties te draaien voor het object gebouwd wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van Gartner.
Naast de 13 procent organisaties die al van digitale tweelingen (digital twins) gebruikmaken, zijn er ook 62 procent bedrijven die zegt dit op korte termijn ook te willen gaan doen. Daarmee lijkt de doorbraak van het digital twin-concept een feit. Volgens Gartner zou tegen 2022 of zelfs al 2021 twee derde van alle bedrijven die internet of things (IoT) implementeren minstens een digitale tweeling in productie hebben.
De snelle groei in digitale tweelingen ligt aan de marketing en opleiding die technologiebedrijven tegen het concept aangooien waardoor het almaar bekender wordt. Digitale tweelingen worden ook almaar vaker met elkaar geïntegreerd. Wanneer een energiecentrale IoT-geconnecteerde kleppen, pompen en generatoren heeft, heeft zowel een digitale tweeling voor elk apparaat zijn plek, maar ook een algemene tweeling die IoT-data over verschillende apparaten heen aggregeert.
Zulke systemen zijn echter nog complex. Desondanks heeft meer dan 60 procent van de bedrijven die digitale tweelingen gebruiken hier reeds ervaring mee.