Binnen een week tijd zijn twee grote opendataplatfoms de lucht ingegaan. Introduceert de retailbranche een kennisplatform voor de totale detailhandel, de Consumentenbond en Open State Foundation komen met de Zorgkostenvergelijker, waar de prijzen van bijna één miljoen ziekenhuisbehandelingen zijn te raadplegen.
De insteek verschilt, het middel komt overeen: open data voor een breed publiek beschikbaar stellen opdat het een weloverwogen keuze of beslissing kan maken.
Retail Insiders, geïnitieerd door Inretail en Thuiswinkel.org, bundelt beschikbare retail-informatie, deelt deze en geeft er duiding aan om zo de sector te versterken met essentiële cijfers. De informatie over on- en offline retail, food & non-food, uiteenlopende branches en verkoopkanalen is vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, waaronder de consument, de economie, winkelgebieden, innovatie, onderwijs en de arbeidsmarkt. Het platform moet retailers voor alles helpen bij het inspelen op veranderingen in de keten en het winkellandschap.
De aanwezige data – onder andere over on- en offline-omzetontwikkeling, werkgelegenheid, winkelvloeroppervlakte en leegstand – zijn afkomstig van partijen als Panteia, Locatus, CBS, GfK en Nielsen. Bijzonder is dat de cijfers op unieke wijze zijn gecombineerd zodat een totaalbeeld van de markt zichtbaar wordt. Daarnaast voegen professionals extra waarde aan de data door deze voortdurend te verrijken en duiden, aldus de initiatiefnemers.
Sneer
Van een andere orde is Zorgkostenvergelijker, dat eerder geldt als een sneer naar oud-minister Edith Schippers (VWS), die in 2016 beloofde de behandeltarieven in de zorg transparant te maken. Omdat de minister de daad nooit bij het woord voegde, hebben de Consumentenbond en Open State Foundation de tarieven van circa een miljoen ziekenhuisbehandelingen verzameld en ondergebracht in een Zorgkostentool. Met als resultaat dat zorgconsumenten via een kaart zien waar een medische behandeling het goedkoopst is.
Medische behandelingen tot de grens van het eigen risico (385 euro of maximaal 885 euro) namelijk moeten zelf betaald worden. De overheid gaat ervan uit dat consumenten rekening houden met de prijs bij het kiezen van een verzekeraar, zorgverlener of behandeling. Omdat de meeste zorgverzekeraars en zorginstellingen de tarieven van de behandelingen niet delen, is het voor zorgconsumenten onmogelijk om rekening te houden met de prijs. Met de Zorgkostenvergelijker willen genoemde organisaties deze belangrijke keuze-informatie toegankelijker maken.