De Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG) en het Rijk zetten in de komende drie maanden een Cloud Competence Center op. Doel is dat de partijen cloudkennis- en expertise gaan delen. De focus ligt eerst op Microsoft-producten en vanaf volgend jaar ook op andere softwareproducten.
In het Cloud Competence Center wordt kennis gebundeld en aan gemeenten en Rijk beschikbaar gesteld. Vanaf april wordt een pilot uitgevoerd bij de gemeente Utrecht en ict-bedrijf Ict West-Brabant West voor de implementatie van de Overheidswerkplek. De hierbij opgedane ervaringen worden met andere gemeenten gedeeld.
‘Het gaat om twee afzonderlijke pilots waarbij de zogenaamde gemeentelijke voorwaarden centraal staan. Alle Nederlandse gemeenten kunnen sinds 1 februari gebruikmaken van de gemeentelijke voorwaarden van Microsoft. Deze passen in de beweging die is ingezet door Nederlandse gemeenten om meer samen te organiseren. Een aantal belangrijke veranderingen in de Microsoft-werkomgeving, waaronder Office 365-producten, Windows 10, beveiligingsproducten, en samenwerkingsproducten, is voor VNG Realisatie aanleiding geweest met Microsoft in onderhandeling te treden over de voorwaarden. Uit de onderhandelingen zijn gunstige voorwaarden voor gemeenten gekomen, waarvan gemeenten zelf bepalen of ze er gebruik van maken’, aldus Daan Oltheten van VNG Realisatie.
Overheidswerkplek
Bij de gemeentelijke voorwaarden is rekening gehouden met gemeenten die zelf de inrichting van hun werkplek bepalen. Ter ondersteuning zijn verschillende producten ontwikkeld, waaronder op gemeenten toegespitste documentatie die de gemeenten uitleg geeft over de impact van de AVG op de Microsoft-werkomgeving. Deze documentatie gaat in op de complexe licentiestructuur en dient ertoe om het management van gemeenten een afgewogen keuze te laten maken over het gebruik van Microsoft-producten in relatie tot de werkplek. Ook zijn de juridische voorwaarden in relatie tot privacy en beveiliging aangepast. Zo is er een specifiek overheidsaanbod: de Overheidswerkplek bestaande uit Microsoft 365 E3, aangevuld met security-, privacy- en compliancy-producten.
Het expertisecentrum gaat zorgen voor ondersteunende informatie over het veilig en privacygericht inrichten en gebruiken van Windows 10 en Office 365. Het richt zich eerst op Microsoft en in 2020 ook op andere softwareproducten. Oltheten: ‘We willen klein beginnen met de producten die we al hebben en dit later uitbreiden. Het is nog niet bekend welke andere softwareproducten later binnen het centrum opgenomen worden.’
Mooi om te lezen dat een internationale speler als MS ook de lokale overheid heeft gevonden. Als het hogere doel met bijbehorende visie naar voren kwam zou de samenwerking wat minder een ‘product en korting centrum gehalte’ hebben gekregen.