De internationale belangenorganisatie van telecombedrijven GSMA wil met Europese overheden standaard afspraken maken over hoe telecomnetwerken worden beoordeeld op hun beveiliging. Daarmee wil de sector voorkomen dat de markt wordt ontregeld door uitsluiting van bepaalde leveranciers, zoals Huawei.
Als landen beslissen om marktpartijen uit te sluiten, heeft dat volgens de telecombedrijven grote gevolgen. Zo zou het leiden tot beperking van het aanbod van telecomapparatuur, tot kostenverhoging voor telecombedrijven en consumenten, en tot jaren vertraging bij de uitrol van 5G.
Afspraken en doelen
Om dit te voorkomen roepen de telecomaanbieders Europese beleidsmakers op samen met hen duidelijke afspraken te maken. Afspraken die maximale netwerkbeveiliging mogelijk maken, zonder daarbij de concurrentie in de markt van netwerkapparatuur te ondergraven. Volgens de belangenorganisatie moeten beleidsmakers niet uit het oog verliezen wat de doelstellingen van het beleid zijn: beveiliging, concurrentie, innovatie en impact voor de consument.
GSMA stelt alvast een Europese taskforce op. Die onderzoekt hoe huidige testprocedures beter en uitgebreider kunnen. Veel van de beveiligingstests verlopen via de operators zelf, via gecertificeerde laboratoria en via 3GPP, de 5G-standaardisatieorganisatie.
Huawei
De discussie over uitsluiting in de telecommarkt is actueel. Diverse landen willen netwerkapparatuur van het Chinese Huawei weren bij de aanleg van 5G-netwerken. Ze vermoeden dat de fabrikant spionage door de Chinese overheid mogelijk maakt. Huawei en Peking ontkennen dit.
Als een van ’s wereld grootste fabrikanten van telecomnetwerkapparatuur en smartphones, is Huawei een belangrijk lid van de GSMA. GSMA vertegenwoordigt wereldwijd ongeveer achthonderd telecompartijen. De vereniging organiseert eind februari het Mobile World Congress in Barcelona. Op dit jaarlijkse event komen meer dan honderdduizend bezoekers af.