De onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaat onder leiding van professor Joachim Cohen een app bouwen die mensen met kanker en hun naasten moet bijstaan tijdens de ziekte. Uniek is dat niet enkel de patiënt centraal staat, maar ook de mantelzorger.
Begin dit jaar werd het startschot gegeven van het Europese Diadic-project, waar experts uit negen onderzoeksinstellingen uit België, Denemarken, Italië, Ierland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk aan meewerken. Het onderzoeksproject wordt geleid door VUB-professor Joachim Cohen en wil mensen met kanker en hun mantelzorgers beter ondersteunen. Ook de Universiteit Gent en het Erasmus MC uit Rotterdam nemen deel aan het onderzoeksproject.
Het project zal twee verschillende ondersteuningsmethoden ontwikkelen en uittesten: een gesprek met een daarvoor speciaal opgeleide professional en een applicatie die de patiënt en de mantelzorger thuis kunnen gebruiken. De inhoud van beide methoden is afgestemd op de behoeften van zowel patiënten als mantelzorgers en gaat onder andere in op het verbeteren van de onderlinge communicatie in de familie en het evalueren van problemen als hopeloosheid, angst en zorgen over de kanker en het verstrekken van gerichte informatie die deze problemen verlicht. Patiënten wordt ook geleerd om te gaan met stress in verband met de ziekte en mantelzorg. Daarnaast wordt voorzien zelfzorgstrategieën voor het bestrijden van bepaalde psychosociale en fysieke symptomen die patiënten en hun mantelzorgers hebben.
Het project wordt gefinancierd door het EU-programma Horizon 2020 en heeft een budget van meer dan vier miljoen euro voor een periode van vijf jaar, tot december 2023.