Dankzij nieuwe betaalsoftware wordt het overmaken van geld de komende tijd veel gemakkelijker en goedkoper. Het (internationale) betalingsverkeer staat aan de vooravond van grote veranderingen. Binnen de financiële dienstverlening behoort ‘Paytech’ tot de meest disruptieve onderdelen. Vooral Ierse starters dagen de gevestigde orde uit.
Om de nieuwe mogelijkheden volop te kunnen benutten is meer samenwerking vereist. De vorming van een sterk ecosysteem is dringende noodzaak. Dit blijkt uit het rapport “Reinventing Transactions with PayTech’ dat Enterprise Ireland vandaag presenteert tijdens de fintech-conferentie ‘Appetite for Disruption’ in Dublin.
De traditionele gevestigde partijen op gebied van het betalingsverkeer moeten gaan samenwerken met nieuwkomers vanuit ‘paytech’ hoek. Alleen dan ontstaat zekerheid dat nieuwe oplossingen worden ondersteund door voldoende informatie en data. Belangrijk is dat oplossingen onderling goed met elkaar kunnen communiceren en interacteren. Er is behoefte aan platforms die verschillende technologieën naadloos met elkaar laten samenwerken. Gelet op het grote belang van veiligheid en compliance zullen technologieën als kunstmatige intelligentie en machine leren steeds vaker worden toegepast.
De dienstverlening aan het publiek biedt nog veel ruimte tot verbetering. Uit eerder onderzoek van Amdocs blijkt dat 82 procent van de respondenten ontevreden is over de service van banken en diensten voor het overmaken van geld naar andere landen. Ook zakelijke betalingen kunnen veel gemakkelijker dan nu het geval is.
Eire
Ierland telt relatief veel jonge bedrijven die het internationale betalingsverkeer efficiënter en transparanter proberen te maken. PiP IT, een van de deelnemers aan de fintech-conferentie in Dublin, heeft een platform voor het doen van grensoverschrijdende contante betalingen ontwikkeld. Migranten kunnen hiermee hun rekeningen in de Derde Wereld voldoen of geld zetten op bankrekeningen in hun thuisland.
Een ander Iers bedrijf, Ding, ontwikkelde een mobiel platform voor het aanvullen van beltegoed. Meer dan driekwart van de vijf miljard mobiele telefoons die wereldwijd in gebruik zijn, werkt met prepaid. Ding kent een open api waarop andere bedrijven kunnen aanhaken. Mifinity werkt aan een eWallet die een alternatief moet worden voor cheques en dure banktransfers. Ook Transfermate, een fintech bedrijf waarin de ING Groep onlangs 21 miljoen euro investeerde, wil het zakelijke internationale betalingsverkeer goedkoper, sneller en gemakkelijker maken.