De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken houdt woensdagochtend 13 februari een rondetafelgesprek over het voorkomen van mislukte ict-projecten bij de overheid. Uitgenodigd zijn diverse experts uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap, waaronder Computable-opiniemaker René Veldwijk en De Gouden Computable Award-winnaar Jan Baan.
Het doel van dit rondetafelgesprek is om een beeld te krijgen van waarom ict-projecten bij de overheid fout blijven gaan en welke (extra) stappen er vanuit de overheid en de Tweede Kamer genomen zouden moeten worden om dit tegen te gaan.
De initiatiefnemers voor dit rondetafelgesprek zijn de Tweede Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Jan Middendorp (VVD). Zij willen graag experts horen die de ict-projecten binnen de overheid uitvoeren, de bedrijven die hier voor worden ingehuurd, en de visie van de wetenschap op afstand.
De Kamercommissie wil tijdens het rondetafelgesprek onder meer horen of de aanbevelingen van de Commissie Elias (Tijdelijke commissie ICT-projecten bij de overheid) in het najaar van 2014 afdoende zijn geweest en of ze in de ogen van de deelnemers daadwerkelijk zijn uitgevoerd? Een van de meest zichtbare uitvloeisels was de oprichting van het Bureau ICT Toetsing als (tijdelijke) waakhond van grote ict-projecten bij het Rijk.
Buitenland wel succesvol?
Verder wil de commissie weten wat er op dit moment nog meer moet gebeuren zodat de overheid weer de controle terug krijgt als het gaat om ict-projecten. Ook is zij benieuwd of de deelnemers voorbeelden van succesvolle buitenlandse ict-projecten kunnen aandragen.
De deelnemers aan de rondetafeldiscussie hebben ter voorbereiding een zogeheten position paper ingestuurd waarin zij hun opvattingen hebben uiteengezet. Die gespreksnotities zijn terug te vinden via deze link. De bijdragen van René Veldwijk en Jan Baan staan bij de ‘Position paper Caesar Groep, Ockham Groep, DGA VX Company, Vanenburg Software HQ en Info Support.’
Er wordt van het rondetafelgesprek geen verslag gemaakt. Het gesprek is te volgen via de livestream van de Tweede Kamer (via livedebatten). Via de app of de website Debat Gemist is het rondetafelgesprek na circa tien uur te beluisteren en/of te downloaden.