Kerst 2018: het lijkt een eeuwigheid geleden. Toch moeten we er nog even op terugkomen middels deze wat verlate uitslag van de Computable Kerstpuzzel 2018 'Van A tot Z'. Met een paar honderd deelnemers die ofwel zwoegend ofwel fluitend de oplossing instuurden: 'Next – is platform met toekomst'.
Met de gezochte oplossing ‘Next – is platform met toekomst’ refereert Computable aan het nieuwe platform dat in ons gouden jubileumjaar aan de website is toegevoegd: Computable Next staat in het teken van de talloze startups die Nederland kent.
Zo’n beetje alle inzenders wisten de oplossing te vinden, al kwam één deelnemer (een hippie?) met het antwoord: ‘Sixties – platform met toekomst’.
Sommigen hadden het lastig (‘Het was weer een hele kluif met veel zoek- en denkwerk, altijd gezellig en enorm leerzaam’, zoals een puzzelaar schreef), anderen vonden het toch makkelijker dan vorig jaar. Eén iemand meldde zelfs: ‘Voor het eerst alles opgelost.’
Er waren meer complimenten, altijd goed om te horen: ‘Weer een heerlijke Kerstpuzzel!’, ‘Mooie traditie’, ‘Leuke puzzel, er is veel gebeurd het afgelopen jaar!’ en ‘Een heel mooie en interessante uitdaging voor de kerstdagen.’
Een inzender merkte nog bij de beantwoording van de laatste vraag (Oranje IBM-computerpionier (1924-2018)) op: ‘Het antwoord is Gerrit Blaauw, de professor bij wie ik nog het college Digitale Technieken heb gevolgd.’
Het slotwoord is voor een puzzelaar met de wens: ‘Computable, op naar het 51e jaar en een mooi Next 2019.’
De verdeling van de prijzenpot
Ook dit keer stelden we met hulp van diverse pr-bureaus en it-bedrijven weer een aantal mooie prijzen ter beschikking. Uit de vele goede inzendingen trokken we de volgende prijswinnaars:
Fitbit Blaze, twv 199,05 euro gaat naar Marianne IJff (Nieuw-Vennep).
Razer BlackWidow Chroma V2, twv 189,99 gaat naar Ruud Slaats (Sevenum).
C6T RF Edition van Ezviz, twv 169,95 gaat naar René Haanstra (Zwolle).
Wireless Fast Charger, FreePower Slim en Handy Drive Pro van Cellularline, twv 100 euro gaat naar Jurgen Vrieze (Aalten).
XD Design Bobby Anti-Theft Back Pack, twv 89,95 euro gaat naar Michael Thorn (Amsterdam).
Logitech Spotlight (goudgekleurd), twv 89 euro gaat naar JW van den Hoek (Hengelo).
Parallels Desktop 14 voor Mac (5x) twv 79,99 euro gaan naar Henri Lemmens (Delft), Lian Honings (Someren), Erik Kruissink (Vriezeveen), Henri Muijs (Roosendaal) en Marjanne van den Blink (Breda).
Xtorm USB-C Hub 5-In-One, twv 75 euro gaat naar Urs Keller (Huizen).
1x Trend Micro Maximum Security, twv 69,95 euro gaat naar Manon Dieleman (Hoogeveen).
G Data Total Security voor 1 PC (10x), twv 49.95 euro gaan naar Jan van Gompel (Reusel), Bart van Gennep (Enschede), Alexander Tinga (Breda), Nicolle Claessen (Maastricht), Piet Goeyenbier (Zoetermeer), Lourens Post (Bunschoten), Eva Bosgra (Groningen), J. van der Klaauw (Sassenheim), Cobi Kornelis (Kampen) en Serge Gielkens (Arnhem).
Wibu-Systems CmStick/BMC (5x), twv 40 euro gaan naar Ingrid Kleijer (Veenendaal), Ruurd Jager (Leidschendam), Harrie de Bie (Didam), Mark Roet (Amsterdam) en Jake Zijdenbosch (Rotterdam).
‘Lef. Het geheim van marktverstoorders ontrafeld’ (3x), van Wessel Berkman, Dennis Mensink en Valentijn van der Burg, twv 34,95 gaan naar G. van de Woestijne (Bodegraven), Erik van Esch (Wijk bij Duurstede) en Wico van Helden (Hendrik Ido Ambacht).
‘Het almachtige apparaat. De verborgen geschiedenis van de iPhone’ (3x) van Brian Merchant (uitgeverij Business Contact), twv 22,50 euro gaan naar Pieter Hoolsema (Rosmalen), Elise Oud (Lutjebroek) en Henri van Veldhuis (Nijmegen).
‘Ik maak het uit! (3x) van Catherine Price (uitgeverij Business Contact), twv 15 euro gaan naar Bianca Schonewille (Hoogeveen), Linda Tromp (Tiel) en Jens Oostland (Groningen).
De redactie Computable stopt ook nog twee boeken in de prijzenpot:
‘Computerpioniers. Het begin van het computertijdperk in Nederland’ (3x) van Gerard Alberts en Bas van Vlijmen, twv 22,95 euro gaan naar Henk Klapwijk (Nijkerk), Erwin Koenen (Voorhout) en W. Stokebrand (Dalfsen).
‘Mijn leven als entrepreneur, Winst door verlies’ (3x) van Jan Baan, twv 10 euro gaan naar Fred Bennings (Woerden), Marcel Breuer (Deurne) en Gert Stad (Sassenheim).
Van harte gefeliciteerd! De prijzen worden spoedig opgestuurd.
De antwoorden
In 2018 vierde Computable zijn gouden jubileum. Op 21 september 1968, vijftig jaar geleden, verscheen het eerste officiële nummer van ons ict-vakblad. Onder meer tijdens de vakbeurzen Infosecurity en Data & Cloud Expo in de Jaarbeurs vierden wij uitgebreid ons jubileum. Ook in de Computable Kerstpuzzel stonden we stil bij deze mijlpaal.
Daarnaast kwam in deze Computable Kerstpuzzel 2018 ‘Van A tot Z’ – zoals gebruikelijk – het ict-jaar nog een keer langs in de vorm van cryptische omschrijvingen over bedrijven, instellingen, personen, zaken en ontwikkelingen die in het nieuws zijn geweest.
Hieronder de 26 omschrijvingen die met het ict-jaar 2018 te maken hadden, met daarachter het gezochte antwoord en tussen haakjes een uitleg.
A: CIO met liaison: Hans Wanders (Nadat Hans Wanders, cio Rijk, en Cokky Hilhorst, bureaumanager Bureau ICT Toetsing – BIT, hebben gemeld dat ze een relatie hebben, haalt staatssecretaris Knops van BZK medio 2018 het bureau weg bij het managementteam van de Directie CIO Rijk. Later dat jaar stapt Wanders ook nog op als cio Rijk.)
B: Amerikaans computerbedrijf print dit element in 3D: Metaal (HP Inc. kondigt aan zijn 3D-portfolio uit te breiden met het printen van metalen onderdelen met behulp van zijn HP Metal Jet-technologie en een aantal industriepartners.)
C: Vul aan: Visma – Raet, ForeScout – SecurityMatters, Iron Mountain – Evoswitch, Ubisoft – i3Net/Smartdc, Siemens -…: Mendix (Het afgelopen jaar kent een aantal opmerkelijke overnames van Nederlandse ict-bedrijven met een buitenlandse partij als koper. Die van lowcode-ontwikkelplatform Mendix door het het Duitse Siemens is met 600 miljoen euro de grootste.)
D: Komische programmeertaal gaat de ‘humorist’ missen: Python (De grondlegger van de programmeertaal Python, de Nederlander Guido van Rossum, stopt als ‘de grote man’ achter de schermen. De naam van de taal komt van de beroemde BBC-komedieserie Monty Python’s Flying Circus.)
E: EU-‘bedrijf’ voor supercomputers: European High-Performance Computing (De Europese Unie richt een bedrijf op om supercomputers ‘van wereldklasse’ te kopen én te ontwikkelen. EuroHPC, oftewel European High-Performance Computing, zoals de onderneming heet, krijgt een budget van een miljard euro.)
F: Deze supermarktketen moet nu écht op de kleintjes letten: Lidl (Lidl is circa een half miljard euro kwijt aan een mislukt SAP-project. De Duitse supermarktketen startte al in 2011 met de implementatie van het zogenoemde eLWIS-systeem (naar het Duitse Elvis), gebaseerd op SAP Hana for retail.)
G: Beierse plaats zonder moederborden: Augsburg (Fujitsu maakt onverwachts bekend in 2020 de fabriek in Augsburg te willen sluiten. Het bedrijf hevelt de productie over naar Japan. Op de locatie worden onder andere Fujitsu Primergy Servers, geheugensystemen en geavanceerde moederborden geproduceerd, net als pc’s en notebooks.)
H: Gegevensverwerking aan de rand van een netwerk: Edge computing (De term edge computing rukt op. Het gaat om lokale computerkracht waarbij een deel van de dataverwerking dichtbij de bron van de gegevens wordt uitgevoerd, in plaats van de gegevens voor verwerking naar de cloud te sturen. Edge computing wordt vaak gebruikt in combinatie met een internet of things-toepassing.)
I: Technische man achter Micro-Soft: Paul Allen (Op 15 oktober 2018 overleed Paul Allen, samen met jeugdvriend Bill Gates oprichter van softwarereus Microsoft. Hij werd 65 jaar. Allen was de technische man van wat in de beginjaren nog Micro-Soft heette.)
J: It-ondernemer verguld met caféprijs: Jan Baan (Entrepreneur en software-ondernemer Jan Baan is door Computable uitgeroepen tot winnaar van De Gouden Computable Award. De uitreiking van de ereprijs, uitgereikt vanwege het vijftigjarig bestaan van het ict-vakblad, vindt plaats in het Computable Café op de vakbeurs Infosecurity en Data & Cloud Expo in Jaarbeurs Utrecht.)
K: In de molen draait een datacenter op schone energie: Windturbine (In een Duitse windturbine in Lichtenau, in de buurt van Paderborn, is een datacenter geplaatst dat ook nog eens draait op schone windenergie. Het duurzame project heet WindCores.)
L: In 1973 al trokken Computable en Jaarbeurs hiermee samen op: Computer Software & Service Beurs (Computable is sinds een paar jaar onderdeel van Jaarbeurs Utrecht. De eerste contacten met de Jaarbeurs dateren overigens al uit het begin van de jaren ’70. Computable organiseert namelijk in 1973 zijn allereerste ict-beurs: De Computer Software & Service Beurs met bijbehorend congres. Doel: bezoekers inzicht te geven in de opbouw van de industrie. Locatie: de Jaarbeurs in Utrecht.)
M: Eerst Kaspersky (Russisch) vogelvrij verklaren, nu Huawei (Chinees)…: In de ban doen (westerse landen vertrouwen Russische en Chinese it-bedrijven steeds minder. In Nederland neemt het kabinet de maatregel om anti-virussoftware van Kaspersky uit te faseren; ook zijn er steeds meer geluiden te horen om ook Huawei aan te pakken. Er zijn zorgen over het plan van Huawei om een 5G-netwerk in Nederland uit te rollen en het risico op spionage uit China.)
N: Gaan de politie helpen met het vangen van cyberboeven: Vrijwilligers (De Nationale Politie gaat gebruikmaken van vrijwilligers die bijvoorbeeld een dag in de week hun ict-baan verruilen voor speurwerk naar cybercrime. Het gaat onder meer om programmeurs, data-analisten en mensen met kennis van cryptovaluta’s of hacking.)
O: Ontcijfermachine van (apocriefe) naamgever ict-vakblad heeft nieuwe plek: Bombe (Volgens overlevering is de naam van ict-vakblad Computable afgeleid van het beroemde dictaat ‘On Computale Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem’ van de beroemde Engelse wiskundige Alan Turing. Hij was onder meer betroken bij de Turing-Welchman Bombe, het elektromechanisch apparaat dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd om berichten van de Duitse Enigma-machine te ontcijferen. De reconstructie van deze Bombe is ondergebracht in The National Museum of Computing (Tnmoc) op het landgoed Bletchley Park.)
P: Gemeenschappelijke grondslag voor ict-vernieuwing overheid: Common Ground (De gemeentelijke overheid wil de regie terug op haar eigen ict door op het gebied van processen en informatievoorziening meer samen te werken. Daarvoor is wel een nieuw fundament nodig. Het initiatief Common Ground bouwt aan een moderne ict-omgeving waar data makkelijker en beter zijn te ontsluiten. Er komt een ‘service-oriented architectuur’ waarbij de data losgemaakt worden uit de applicaties en benaderbaar zijn via services. Een api-gateway, NLX geheten, vormt naar Ests voorbeeld de integratielaag.)
Q: Gesjeesd tech-festival; voorheen organiseerde Computable voor lezers speciale…: Chartervluchten (Voor de beroemde ict-vakbeurs CeBIT valt het doek. De omschakeling van een traditionele handelsbeurs naar een techfestival, waarvoor drie jaar is uitgetrokken, wordt al na één editie afgeblazen. In de hoogtijdagen organiseerde ict-vakblad Computable voor lezers speciale chartervluchten om af te reizen naar Hannover.)
R: Nieuw voorstel om de digitale overheid te controleren: Rijksinspectie Digitalisering (De Tweede Kamer heeft ingestemd met de motie van VVD’er Jan Middendorp om de haalbaarheid van een Rijksinspectie Digitalisering te onderzoeken.)
S: Docker en Kubernetes zijn ‘softwareterminals’ hiervoor: Containers (Docker en Kubernetes zijn voorbeelden van zogeheten containertechnologie: een technologie die op een compacte manier één of enkele processen van een applicatie kan draaien. Binnen de container draait alleen de software die minimaal nodig is om het proces uit te voeren.)
T: Blokketen helpt deze slaafvrije chocola niet: Tony’s Chocolonely (De Nederlandse chocoladefabrikant Tony’s Chocolonely trekt de stekker uit een experiment om chocoladebonen te traceren met blockchain. Het systeem bood te weinig voordelen boven een eigen ontwikkeld traceerplatform.)
U: Hoog bezoek in nulnummer Computable: Prins Bernhard (Het eerste officiële nummer van Computable verscheen op 21 september 1968. Het is niet het allereerste nummer. Uitgeverij Diligentia brengt namelijk een maand eerder, op 26 augustus 1968, een zogeheten nulnummer uit om de opzet te testen. In dit proefnummer staat onder meer een artikel over de opening van een nieuw gebouwencomplex in Beekbergen van de Nederlandse computerfabrikant Philips-Electrologica. Prins Bernhard is er bij en die stelt ook gelijk op verzoek van Frits Philips de eerste P 1100-computer in werking.)
V: Vlaamse techondernemer kiest verkeerde pad als…: Drugshacker (Drie Vlaamse ict’ers zijn veroordeeld tot celstraffen voor hun rol in een grote drugszaak in de Antwerpse haven. Ze hielpen een Nederlands-Turkse drugsbende door systemen van rederijen en containerbedrijven te hacken. Onder de veroordeelden is ict’er en techondernemer Filip M. Hij gaat voor acht jaar de cel in.)
W: Luchthaven plat door falende…: Noodstroomvoeding (De chaos op 29 april 2018 op Schiphol, nadat een spanningsdip in het hoogspanningsnet van energienetwerkbeheerder Tennet leidde tot een niet goed opgevangen onderbreking van de stroomvoorziening op een deel van Schiphol, heeft inderdaad te maken met een falende noodstroomvoorziening. Dit komt naar voren uit een tussentijdse evaluatie die TNO in opdracht van de luchthaven heeft uitgevoerd.)
X: Nationaal programma slimme steden: Smart City Living Lab (Het Smart City Living Lab is een nationaal programma dat gemeentes de mogelijkheid biedt om te experimenteren met ‘smart city’-toepassingen.)
Y: Hiermee liep de redactie van Computable in 1996 voorop: Website (Computable was er redelijk snel bij op internet. Reeds in 1995 bood de redactie dagelijks zo’n vijf nieuwe berichten op het web aan. Vanaf 1996 stond er een volwaardige site met onder meer een dagelijkse nieuwsdienst en online versies van alle bladartikelen.)
Z: Oranje IBM-computerpionier (1924-2018): Gerrit Blaauw (De Nederlandse computerpionier Gerrit Blaauw overlijdt op 21 maart 2018. Blaauw is beroemd geworden als computerbouwer en als bedenker van het concept timesharing. Hij was onder andere betrokken bij de ontwikkeling van de IBM System/360 serie (S/360), de mainframecomputer waaraan als eerste in zijn soort een uniforme architectuur ten grondslag lag. Blauw was emeritus hoogleraar Digitale Techniek aan de Universiteit Twente. Hij is 93 jaar geworden.)