Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat is aanwezig bij de connectie van de drie miljoenste glasvezelaansluiting in Nederland. De branche viert die mijlpaal met een speciaal evenement op een zorgboerderij in de Achterhoek.
Daar koppelt Keijzer samen met vertegenwoordigers van brancheorganisatie NLconnect, aannemer GNT (BAM Infra Telecom en Van Gelder Telecom) en glasvezelbedrijf Glasvezel buitenaf de zorgboerderij De Neeth aan glasvezel. Het gaat om een locatie in het buitengebied van de plaats Aalten in de Achterhoek.
De aanleg van glasvezel is volgens de aanwezigen de afgelopen jaren explosief toegenomen. Volgens Mathieu Andriessen, directeur branchevereniging NLconnect, geldt dat voor de landelijke uitrol, waarbij in het buitengebied door verschillende partijen actief wordt aangelegd. Ook zijn in stedelijke gebieden en op bedrijventerreinen steeds vaker projecten gestart, stelt hij.
De drie miljoenste glasvezelaansluiting is volgens de betrokkenen een mijlpaal die de snelle toename in de glasvezelaanleg kenmerkt. Staatssecretaris Mona Keijzer licht toe dat het kabinet de ambitie heeft om snel internet voor iedereen en overal, zowel vast als mobiel, beschikbaar te maken. Hiervoor werkt het samen met bedrijven en lagere overheden. ‘We zijn met onze digitale infrastructuur een mondiale koploper, dus moeten we nu stappen zetten om dat te blijven. Dat is nodig, omdat de komende jaren immers allerlei dagelijkse zaken continu worden verbonden met het internet: auto’s, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten’, aldus Keijzer.
Ook op platteland
Onderzoeksbureau Stratix telt jaarlijks het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland en zag dit vorig jaar toenemen met tweehonderdduizend aansluitingen. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.
Michiel Admiraal, directeur van Glasvezel buitenaf, voegt toe dat snel internet op het platteland jarenlang geen vanzelfsprekendheid was. ‘We zijn sinds 2015 bezig met de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Nederland. Straks kunnen 150.000 adressen uit acht verschillende provincies gebruik maken van snel internet.’
Aannemer GNT (een samenwerking tussen BAM Infra Telecom en Van Gelder Telecom) legt glasvezel aan in het buitengebied van Aalten en Oost Gelre. Eind 2019 is het hele buitengebied van de Achterhoek voorzien. ‘Daarin is de samenwerking tussen bedrijven, overheid en bewoners cruciaal’, licht Admiraal toe.
Glasvezel en 5G
Donderdag 7 februari 2019 waarschuwde een andere branchevereniging: Fiber Carrier Association (FCA) dat de landelijke uitrol van 5G onzeker is door gaten in de glasvezelinfrastructuur. Voor de verwerking van de data van die snelle mobiele netwerken is glasvezel nodig stelt FCA.
De plannen voor breedbandverbindingen via glasvezel passen in de digitale ambities van het huidige kabinet waar Keijzer onderdeel van uitmaakt. Daarbij kijkt de overheid ook naar zichzelf. Computable sprak eerder met staatssecretaris Knops (BZK), die stelt dat de overheid ook zelf ook aan de slag moet in de digitale transitie en daarbij anders naar ict moet kijken. Waarbij digitalisering en automatisering niet alleen als kostenpost benaderd moeten worden maar ook als mogelijkheid voor de effectieve uitvoering van rijksbeleid moet worden ingezet.