Met een nieuwe investering vergroot ABN Amro zijn betrokkenheid bij Tink. Dit jonge Zweedse bedrijf ontwikkelde in 2015 Grip, een app waarmee klanten van ABN Amro meer inzicht in hun financiën krijgen. Het is de derde investering die de bank in Tink doet.
Naar eigen zeggen wordt Grip gebruikt door een half miljoen particulieren. Het zou daarmee de meest gebruikte personal finance app van Nederland zijn. De app werd ontwikkeld samen met ABN Amro. In Zweden bracht Tink vergelijkbare producten op de markt.
De bank startte 2015 een pilotproject onder tienduizend klanten. Zij konden Grip op hun iPhone installeren. Snel daarna werd de app ook beschikbaar op Android. Grip is bedoeld voor klanten van ABN Amro of Bunq.
PSD2
ABN Amro verwacht dat Tink ‘optimaal kan profiteren van de invoering van PSD2’. PSD2 staat voor Payment Service Directive 2, de nieuwe Europese richtlijn die financiële instellingen verplicht om derden toegang te verlenen tot rekeninginformatie van consumenten en bedrijven, na expliciete toestemming van de rekeninghouder. Derden zijn andere banken, maar ook niet-bancaire organisaties.
Tink is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming van 150 medewerkers en klanten in negen Europese landen. Het fintechbedrijf biedt api’s, waarmee het verschillende financiële databronnen toegankelijk kan maken binnen één app of dienst. Klarna, leverancier van een online betalingsplatform, is een grote klant van Tink.
Investering
In totaal haalt Tink in de nieuwe investeringsronde 56 miljoen euro op. Dit bedrag wordt bijeengebracht via de huidige investeerders, waaronder het ABN Amro Digital Impact Fund. De overige aandeelhouders zijn de Zweedse banken SEB, Nordea en Nordnet en de Zweedse investeerder Sunstone. De partijen maken niet bekend hoeveel de afzonderlijke aandeelhouders investeren. Wel dat dit naar rato geschiedt. Het ABN Amro-fonds verwerft dus geen groter aandeel in het Zweedse bedrijf.
In mei 2016 en oktober 2017 stelde het fonds ook al een bedrag beschikbaar in ruil voor aandeel in Tink.