Antwoord: nee. Althans, bijna niemand. We zijn dan ook benieuwd waarom u níet zou stoppen met het gebruik van Facebook, Google en dergelijke datasilo's.
Schandaal na schandaal komt naar buiten. Nu hadden we weer te maken met een applicatie op Apple-telefoons van Facebook waarmee mensen betaald werden om alles open te gooien qua appgebruik op hun mobiele telefoons. Daarna kwam aan het licht dat Google hetzelfde deed. De wereld werd helemaal chagrijnig toen bleek dat ook onze tere kindertjes hier soms aan meededen.
Wij als ouderen in Nederland hebben daar natuurlijk weinig last van: we verdienen waarschijnlijk genoeg om niet te vallen voor dergelijke ‘scams’ van enkele tientjes per jaar tot wellicht een tientje per maand, maar dat doet er niet aan af dat ook zonder dingen als ‘enterprise developer certificates’ heel wat data naar de centra van al die advertentiebedrijven gesluisd wordt.
De Algemene Verordening Persoonsgegevens, bij velen beter bekend onder het acroniem GDPR, heeft voor Europeanen een iets betere basis gelegd om te klagen en eigen data in te mogen zien, al doet vrijwel niemand dat. Wat zijn uw redenen om niet te stoppen met het gebruik van dergelijke diensten?
Elk zichzelf respecterend it’er doet hier vanaf het begin niet aan. Want je wist wat er zou gaan komen.
Het is nog steeds publiek geheim dat alle betalende partijen volledige toegang heeft tot de achterkant van Big Tech die zonder enige schroom elke bit die over u en uw bedrijf bekend is aan de hoogste bieders verkopen.
Degene die betaalt, die bepaalt. Dat is altijd al zo geweest, dat is nu nog steeds zo, en dat zal ook altijd zo blijven.
Als jij niet betaalt voor een dienst of product, dan betaalt een ander, en dan ben jij (dus zijn jouw data) in de ogen van die ander het product!
Pas dus op voor gratis diensten en informatie op sites waar je geen reclame ziet.