Bouwmachines die stilstaan leveren niets op. Meteen één van de redenen waarom de drie founders achter Bullswap wel brood zagen in een deelplatform voor bouwmachines. Aannemers en bouwbedrijven kunnen nu op een makkelijke en snelle manier hun machines aan elkaar verhuren.
De founders van de startup, Laurens Opitek, Michiel Vandeweyer en Jannes Valkeneers, zijn nog jong, maar razend ambitieus. Ongeveer een half jaar geleden zijn ze gestart met hun deelplatform en dat kende een vliegende start. ‘Beschouw ons platform gerust een beetje als de Airbnb van de bouwsector. Het is een verhuurmethode die kostbesparend, tijdbesparend en duurzaam is. Het is een beveiligd online-deelplatform voor bouwbedrijven, chemische bedrijven en andere instanties. We hebben de software van scratch geschreven en ondertussen is onze pilot achter de rug. Zo’n 150 bedrijven en vierhonderd machines worden momenteel aangeboden, maar we breiden dit steeds verder uit. Hoe groter en breder het aanbod, hoe interessanter voor potentiële klanten. Bovendien zorgen we er met onze screening voor dat enkel betrouwbare bedrijven toegang hebben tot ons platform. Dat is nodig want de machines kosten vaak een kapitaal’, geeft Opitek aan.
Wensen van de markt
Ondertussen zijn de mensen achter Bullswap een nieuwe versie aan het schrijven, aangepast aan de reacties die tijdens de pilot zijn binnengelopen. ‘We luisteren naar onze klanten en proberen in te spelen op hun pijn. We hebben in de beginfase vooral ingezet op de verhuurders, om een aantrekkelijk aanbod te krijgen, maar nu gaan we ook meer werken op de huurders. Zo brengen we vraag en aanbod nog beter samen en moet een snelle groei mogelijk zijn.’
Het voordeel van Bullswap is dat het de flow van huren en verhuren voor bouwbedrijven een stuk eenvoudiger en sneller maakt. ‘Als je Bullswap gebruikt hoef je geen vijf bedrijven meer op te bellen op zoek naar een machine, de offertes af te wachten en tijd te verliezen. Bij ons vind je alles op het platform en wij faciliteren en vereenvoudigen het hele proces. Bovendien kunnen onze klanten het rendement van hun machines optimaliseren’, geeft Opitek de troeven weer. ‘Ons verdienmodel zit trouwens in de fee per transactie die we opstrijken.’
Eerst België, dan Nederland
De bouwsector is een eerder traditionele sector waar de digitalisering nog niet overal is doorgedrongen. ‘Als we nog moeten uitleggen wat Airbnb is, dan hebben we het moeilijk om de troeven van ons platform over te brengen. We moeten nog heel persoonlijk de klanten benaderen, want op een digitale manier is dit vaak niet mogelijk. Momenteel tellen we klanten in België en Nederland, maar pas vanaf mei plannen we ook effectief de Nederlandse markt te gaan benaderen. Dan gaan we voor bijkomende verkoopmedewerkers, die een regio actief gaan prospecteren’, vertelt Opitek.
Tot op heden hebben de drie founders alles zelf gefinancierd in combinatie met een banklening, maar de gesprekken met investeerders zitten in de laatste fase. ‘Tegen het einde van het jaar willen we ons team verdubbelen en willen we zo snel mogelijk groeien. In België zien we niet echt concurrenten, maar in het buitenland zijn er wel wat actief. We botsen momenteel nog op een aantal kleine kinderziektes, maar op termijn willen we wel uitgroeien tot de marktleider in onze sector.
Mooie nichemarkt.