Op vakantie misschien wel drie weken, maar normaal, op een dagelijkse basis? Waarschijnlijk kunt u slechts heel kort zonder internet, afhankelijk van uw dagelijkse activiteiten. Zelfs de minst online-persoon zal snel merken dat de on- en offline wereld stevig verknoopt is geraakt. Hoe zou u deze problematiek oplossen?
Inwoners van het eilandstaatje Tonga in de Zuidelijke Stille Oceaan, zo’n 1800 kilometer van Nieuw Zeeland af, testten zo’n elf dagen lang leven met supertraag – of eigenlijk geen – internet. Een onderzeese glasvezelkabel werd op 20 januari jongstleden kapot getrokken, vermoedelijk door een anker van een olietanker. Daarmee waren de ongeveer honderdduizend inwoners ineens verstoken van internet.
Als oplossing om toch nog íets door te laten via een trage satellietverbinding, koos het eilandstaatje ervoor om de bewoners in ieder geval af te snijden van zaken als Facebook en YouTube. Zo kon men in ieder geval nog een e-mail sturen.
De kans dat zoiets hier zou gebeuren, lijkt klein. Toch is het voor een vrijdagmiddagborrel een aardig gedachte-experiment! Wat zou u doen?
Een welverdiende pause nemen. Telefoon ook uit.
Interessante vraag want wat als Nederland in dezelfde situatie zou komen als Tonga, we worden plotsklaps van onze verbindingen afgesloten. Een scenario wat heel goed denkbaar is als kijk naar de zwakheden in onze strategische infrastructuur. Zo zou het kunnen dat we 11 weken een aanzienlijk probleem hebben met meer dan 90% van onze betalingen, dat ziekenhuizen 11 weken geen patiënten op kunnen nemen en dat de overheid tot een gedwongen ‘shutdown’ over moet gaan omdat meer dan 75% van de dienstverlening gewoon niet meer werkt.
De vraag is in hoeverre Nederland voor het laten functioneren van haar IT infrastructuur afhankelijk is van één single point of failure (zoals de kabel in Tongo).
Al in de jaren 90 van vorige eeuw sloten we onze klanten (IBM mainframe omgevingen) fysiek gescheiden gerouteerd aan. Dit was niet altijd eenvoudig omdat de telecom providers dat in die tijd nog lang niet altijd aanboden. Wanneer je anno nu nog afhankelijk bent van een enkele verbinding, dan zou je vraagtekens kunnen zetten bij je IT infrastructuur.
Nu kan ik me voorstellen dat een land als Tongo hier een bewuste keus gemaakt heeft, maar iedere keuze komt met risico’s … en als deze dan ook echt aan de orde zijn, dan heb je dus inderdaad een probleem