De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een innovatiekrediet van 1,7 miljoen euro uitgekeerd aan halfgeleiderbedrijf SemiBlocks uit Eindhoven. Het geld wordt gebruikt voor het uitwerken van zijn kristaloscillatortechnologie van prototype naar werkelijke silicium-chip.
SemiBlocks ligt wat dat betreft goed in de markt op dit moment. Het bedrijf ontving medio 2018 een kapitaalinjectie van een onbekend gebleven Amerikaanse partner van 3 miljoen euro en daarmee stond het bedrijf afgelopen jaar in de top-50 van startups qua ontvangen investeringen. Dit geld werd ook al gestoken in de ontwikkeling van de eigenschappen die de speciale chip moet hebben, op het zogenaamde bread board.
4G- en 5G-basisstations
De volgende stap in de ontwikkeling van de kristaloscillatortechnologie is het vervaardigen van de eerste tape out van de engineering samples. De tweede ronde engineering samples moet dan snel volgen om, volgens het bedrijf zelf, de eerste commerciële producten voor kleine 4G- en 5G-basisstations begin 2020 in productie te hebben.
Een traditionele kristaloscillator is een oscillator waarin een piëzo-elektrisch kristal zorgt voor de frequentiestabiliteit. Om dergelijke stabiliteit in sterk geminiaturiseerde chips te verkrijgen zodat deze chips minder last hebben van frequentiewisselingen bij grote temperatuurschommelingen, is lastig. Daarvoor heeft SemiBlocks een propriëtaire techniek ontwikkeld om met een volledige CMOS-oplossing deze hysterese-effecten zo veel mogelijk uit te schakelen. Tevens compenseert het de frequentiefouten die ontstaan als gevolg van temperatuurvariaties. De technologie van het bedrijf werkt met behulp van een goedkoop kristal.
IoT
De fase waar het bedrijf nu inzit is voor veel start- of scale-ups een lastige: een fase die door investeerders vaak als risicovol beschouwd wordt. Dit is waar de RVO om de hoek komt, gericht op Nederlandse bedrijven die potentieel interessante innovaties ontwikkelen helpen met het klaarmaken van de producten voor de markt.
Omdat de vraag naar mobiele apparaten naar verwachting explosief toe zal nemen, zijn deze goedkope chips mogelijk een belangrijke factor in de toekomst. Denk daarbij ook zeker aan internet-of-things-apparaten die in veel uiteenlopende omstandigheden goed moeten kunnen blijven functioneren en data kunnen verzenden en ontvangen.