Hoewel er in 2018 minder deals zijn gesloten dan in 2017 blijven Nederlandse ict-bedrijven geliefd onder investeerders. De voortekenen voor 2019 ogen gunstig, aldus financieel adviesbureau Corporate Finance International (CFI), gespecialiseerd in het begeleiden van fusies en acquisities.
Het jaar 2018 telt 366 overnames, fusies en deelnemingen op de Nederlandse ict-markt. Met een recordaantal van 129 transacties in het eerste kwartaal. De lijst is samengesteld door het Nederlandse team van CFI (voorheen MBCF) in samenwerking met ict-vakblad Computable. In 2017, een recordjaar, waren het er 383. Het jaar daarvoor – 2016 – lag het aantal op 302 geregistreerde transacties; in 2015 op 263 en in 2014 op 284.
‘Die daling in 2018 betekent niet dat de markt aan het afkoelen is. Die signalen zien wij niet’, zeggen Ramon Schuitevoerder, hoofd van het ict-team en partner bij CFI, en Randy de Visser, analist in het ict-team bij CFI. ‘Sterker nog, het jaar 2018 sloot af met een druk vierde kwartaal en die lijn zet zich door in 2019. Er staat veel te koop, er is veel geld beschikbaar en de rente staat nog steeds laag waardoor en goed geleend kan worden. Investeerders en strategische kopers zijn op zoek naar de parels in de Nederlandse markt en bereid daarvoor te betalen.’
Schaalbaar
Hoewel er op brede schaal wordt geïnvesteerd in de ict-sector valt Schuitevoerder en De Visser, terugkijkend op 2018, nog een aantal zaken op. Zo zijn er veel buitenlandse investeerders actief. Die zoeken naar bedrijven met een redelijk voorspelbaar inkomensmodel, zoals software-as-a-service (saas)-leverancier, managed service bedrijven en infrastructuurdienstverleners die werken met langjarige contracten. Schuitevoerder: ‘Zulke bedrijven hebben schaalbare platformen die middels een ‘buy & build’-strategie zijn uit te bouwen, in Nederland en daarbuiten.’
Een voorbeeld is de Britse investeerder HG Capital, eigenaar van de Noorse softwaregroep Visma, die in Europa nieuwe overnames doet. Op de Nederlandse markt nam Visma in 2018 maar liefst vijf bedrijven over: EBPI, Idella, Pinkweb, Proactive en Raet. Met die branchespecifieke aankopen versterkt Visma zich in sectoren met veel klanten uit de middenmarkt, legt Schuitevoerder uit. ‘Zo’n klantenkring krijgt dan uiteindelijk een geïntegreerde cloudoplossing aangeboden: een ‘one stop shop’ voor de belangrijkste bedrijfssoftware. Ik denk dat concurrenten als Exact en Unit4, waar ook investeerders achter zitten, goed kijken naar Visma; Exact heeft inmiddels al een aantal niche-overnames gedaan.’
Portugal
De Visser ziet ook dat in Europese landen, die normaliter bekend staan als nearshore-locaties vanwege de lage lonen, ict-bedrijven in beweging komen. ‘Die hebben tegenwoordig met hun ontwikkelaars een dusdanig niveau bereikt dat ze zelf over de grens actief willen worden met eigen hoogwaardige technologie, al dan niet met behulp van investeerders.’ Hij wijst als voorbeeld op het Roemeense Bitdefender dat de Nederlandse beveiligings-startup Redsocks inlijfde.
Maar ook in een land als Portugal is tractie zichtbaar; zo haalde low-code-ontwikkelaar Outsystems in 2018 360 miljoen dollar op bij investeringsfonds KKR en zakenbank Goldman Sachs. ‘Reken maar dat Outsystems overnames gaat plegen en ook naar de Nederlandse markt kijkt. En trek je het internationaler: in China wordt heel veel geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie. Bedrijven creëren daarmee hun eigen schaalbare ict-platform en willen op zeker moment opschalen. Dan komen ze ook naar Europa toe’, aldus De Visser.
Opmars Industry 4.0
Maar volgens de CFI-experts wordt hét thema van 2019 Industry 4.0: de opmars van internet of things (iot) in de industriële wereld. Daarbij gaat het niet alleen om de sensorgedreven iot-toepassingen, maar ook om ondersteunende tools voor onder meer operationeel beheer, beveiliging en big data-analyses. De toepassing van kunstmatige intelligentie (onder andere machine learning) zal daarin fors toenemen. De Visser: ‘De groeiende vraag in het iot-domein zal leiden tot meer overnames en deelnemingen. Bedrijven willen zich versterken en voor investeerders biedt deze ontwikkeling perspectief.’
De CFI-analist ziet in 2018 hier al tekenen voor, bijvoorbeeld de acquisitie van de Nieuwegeinse iot- en telefoniespecialist Teleena door het Indiase concern Tata Communications. Hij noemt ook de transacties van bedrijven uit de traditionele economie die met investeringen in iot-technologie alvast voorsorteren op wat komen gaat. Zo investeerden in 2018 zowel aannemer Dura Vermeer als technologiebedrijf Vinci Energies én ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV in de Amsterdamse datascience-specialist HAL24K. RoyalHaskoningDHV kocht bovendien datasciencebureau Ynformed en nam dit jaar nog Lanner over, een Britse simulatiesoftwarebedrijf voor digital twins.
Maar de grootste klapper viel in augustus 2018: het Rotterdamse low-code softwareplatform Mendix werd voor zeshonderd miljoen euro overgenomen door het Duitse Siemens. Mendix – in dezelfde markt actief als Outsystems – wordt onderdeel van de zogeheten Digital Factory-softwaredivisie van Siemens. Via de overname wil de Duitse organisatie groeien in de industriesector, vooral op het gebied van internet of things.
Dit artikel is eerder verschenen in Computable Magazine 2019/#2.
In het oog springend
Naast de Mendix-deal van zeshonderd miljoen euro waren er nog andere opvallend grote deals, waaronder:
– Iron Mountain, een Amerikaanse leverancier van oplossingen voor informatieopslag en -beheer, koopt voor 205 miljoen euro multi-tenant datacenteraanbieder Evoswitch uit Haarlem, onderdeel van de Ocom Groep. De buitenlandse onderdelen Evoswitch Germany en Evoswitch USA horen niet bij de verkoop.
– Bedrijfssoftware- en vakinformatieleverancier Wolters Kluwer neemt eVision Industry Software over. Het bedrijf legt er 145 miljoen dollar voor neer, mogelijk aangevuld met nog eens 35 miljoen dollar. Het Haagse eVision levert software voor risicomanagementbeheer in industriële omgevingen.
– SecurityMatters komt voor 113 miljoen dollar in handen van de Californische beursgenoteerde onderneming ForeScout. De Eindhovense scale-up levert tools voor de monitoring en beveiliging van operationele systemen.
– De Franse game-ontwikkelaar en -uitgever Ubisoft lijft de Rotterdamse Performance Hosting Group in. Deze groep bestaat uit het Nederlandse hostingbedrijf i3D.net en datacenteraanbieder Smartdc. Volgens analisten ligt het overnamebedrag tussen de honderd miljoen en tweehonderdvijftig miljoen euro.