Duurzaamheid combineren met de recente technologie lijkt een tegenstrijdige combinatie. Toch zijn organisaties op zoek naar mobiele apparatuur die langer meegaat dan de paar jaar waarvoor ze in de boeken staan. Dat is mogelijk.
Waar de laptop-pc tot een aantal jaren geleden al snel verouderd was door achterhaalde hard- en software, verandert dat nu met meer software-gedreven beheer van de mobiele apparatuur. Dankzij degelijke hardware is het mogelijk je laptop al gauw vier jaar langer mee te laten gaan dan we gewend waren. Hoe? Thin client-software laten draaien in een fat client-omgeving.
Gemak van de cloud
Met de inzet van een virtual desktop infrastructure (vdi)-omgeving of het gemak van de cloud halen we steeds meer functionaliteit uit een andere omgeving dan onze eigen lokale mobiele pc. Hoe minder functionaliteit beschikbaar is op de laptop, hoe makkelijker en veiliger we met hetzelfde apparaat om kunnen gaan. En belangrijker, hoe langer het mobiele toestel meegaat.
De grote en geavanceerde hoeveelheid functionaliteit is het bekende, grote voordeel van de nog altijd populaire laptop. Keerzijde is natuurlijk dat die functionaliteit ook beheerd moet worden. Het updaten van firmware of het vervangen van harde schijven vergt immers veel tijd van it-beheerders. Dat kan anders dankzij gecentraliseerd beheer. Met de inzet van slimme gecentraliseerde beheersoftware zorg je voor een gedaantewisseling van de laptop. De mobiele computer gaat zich gedragen als een thin client.
Geen default
Veel overheidsinstanties zijn al langer gewend aan werken in een thin client-omgeving. Echter, mobiel werken is nog geen default bij iedere gemeenteambtenaar. Dat terwijl onze samenleving zich inricht op mobiel werken. Daarmee wordt de behoefte aan een zogeheten mobile first-strategie ook bij overheidsinstellingen groter.
Tegelijkertijd zijn diezelfde gemeentekantoren zich bewust van het belang van duurzaamheid. Het is immers enorme kapitaalvernietiging om op kosten van de burger alle bestaande apparatuur in een keer in te ruilen voor gloednieuwe mobiele devices. Daarom kies een toenemend aantal lokale overheidsinstellingen voor een duurzame mobiele omgeving. Daarbij worden degelijke laptops gecombineerd met duurzame en veilige inzet van software voor beheer en onderhoud.
Inmiddels is er voldoende technologie voorhanden waarmee de gebruiker in een handomdraai omschakelt van een Windows-omgeving op een lokale laptop naar een centrale thin client-omgeving. Waarbij geldt dat de hardware ondergeschikt is aan de software. Uiteindelijk gaat het erom, dat de gebruiker een optimale gebruikerservaring krijgt en de beheerder dat op een verantwoorde, kostenefficiënte en veilige manier kan beheren. Dat zorgt voor tevreden gebruikers en gelukkige beheerders waarbij de burger niet langer de rekening betaalt voor hoge it-investeringen bij de overheid.
Auteur Ronald Ravel is country manager Toshiba in de Benelux
Titel dekt de lading niet, de laptop gaat niet langer mee.
Een gebruiker hoeft niet een optimale gebruikerservaring te krijgen maar moet gewoon productief zijn voor de organisatie, de hoge IT-investeringen die niet renderen bij de overheid hebben vaak een andere oorzaak. Dat de auteur zich niet kan vinden in de businesscase voor een Apple laptop bij de overheid is begrijpelijk maar het kostenplaatje hiervan is maar het spreekwoordelijke topje van de ijsberg.
Zo zijn legacy stacks middels SBC/VDI concept ‘mobiel’ gemaakt waardoor kosten van ‘delivery’ vervijfvoudigd zijn t.o.v. statisch werkplek met desktops in 3-tier model. Simpel gezegd zijn er allerlei extra lagen aan de client-server architectuur toegevoegd waarvan grootste deel weinig schaalbaarheid kent door een monolitische opzet van één-op-één in de toegang. De auteur lijkt dus de klok te hebben horen luiden maar hij weet nog niet waar de klepel hangt.
@Jan : dat was ook mijn eerste gedachte toen ik het artikel las. Het hangt er wellicht vanaf waarom je een laptop na bijv. 3 jaar af zou willen schrijven. Een aantal jaar geleden was na 3 jaar de laptop verouderd (geheugen, diskruimte, snelheid, processor) waardoor deze echt wel aan vervanging toe was omdat de lokaal draaiende applicaties niet meer vooruit te branden waren.
Met de laptops die we vandaag de dag hebben, gecombineerd met het beschrevene, kun je inderdaad langer met een laptop doen … althans, mits de batterij nog niet op is na 3 jaar en hoe je hem gebruikt. Het maakt nogal een verschil of je je laptop alleen op kantoor gebruikt, of dat je de hele dag op pad bent en de laptop meerdere keren in/uit de tas gehaald wordt etc. Qua performance doet ‘ie het dan misschien nog wel aardig, maar fysiek is het eind dan al snel in zicht
@PaVaKe
mijn vorige laptop staat nog naast me, heeft meer als 10 jaar goed tot redelijk gefunctioneerd met XP.
3 jaar of minder is de ultimatieve verspilling van grondstoffen.