In de decennia waarin we bezig zijn ons werk te digitaliseren, zijn voortdurend nieuwe functionaliteiten toegevoegd en nieuwe mogelijkheden geschapen die nieuwe businessmodellen ondersteunen. Maar altijd méér leidt vroeg of laat tot problemen.
It is inmiddels zo complex dat de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid in het geding komt. Om te zorgen dat it veilig, effectief en beheersbaar blijft zonder in te boeten op vrijheid en flexibiliteit, is het tijd voor een nieuwe benadering.
Onze werkomgeving is de afgelopen tien jaar steeds complexer geworden. Er zijn nu vier lagen te onderscheiden:
- Algemene basisvoorzieningen zoals mail, bestandsbeheer en standaardkantoortoepassingen;
- Zakelijke toepassingen die in-house zijn ontwikkeld, worden ingekocht en lokaal geïnstalleerd, of vanuit de cloud worden afgenomen als software-as-a-service (saas);
- Connectiviteitsoplossingen die diensten en gebruikers met elkaar verbinden;
- Beveiliging.
Voor de digitale werkomgeving van morgen moeten deze vier lagen soepel samenkomen in een ‘single pane of glass’, zodat gebruikers én beheerders ze als gebruiksvriendelijk ervaren. Als zo’n omgeving wordt opgebouwd volgens de onderstaande uitgangspunten, ontstaat de efficiëntste, veiligste en snelste digitale werkomgeving die een moderne organisatie zich kan wensen.
Denk vanuit de medewerker
Medewerkers weten zelf het best met welke apparaten, applicaties of zelfs platformen ze het liefst werken, en hun mogelijkheden nemen toe, met dank aan nieuwe technologieën als internet of things.
Als je wilt dat je medewerkers productief zijn en tegelijkertijd veilig blijven werken, is het verstandig ze hierin tegemoet te komen. Doe je dat niet en probeer je ze te dwingen een bepaalde oplossing te gebruiken, terwijl ze weten dat er alternatieven zijn die beter bij ze passen, dan roep je de schaduw-it over jezelf af: werknemers gaan oplossingen gebruiken waar jij niet meer aan te pas komt, met alle gevolgen voor beheer en beveiliging van dien.
Zorg voor optimale verbinding
Connectiviteit is allang niet meer botweg een kwestie van bandbreedte. Het gaat erom dat de juiste informatie altijd op het juiste moment beschikbaar is, ongeacht waar het vandaan komt. Dat vraagt om een intelligent en flexibel netwerk. De beste manier om dat te realiseren is een software defined omgeving (sd-wan) waarin de beschikbare bandbreedte optimaal wordt ingezet. Sd-wan trekt het beheer van het netwerkverkeer los van de hardware, waardoor het eenvoudiger wordt applicaties optimaal én veilig te laten presteren.
Beheer vanuit één punt
Terwijl de markt aan de ene kant nieuwe platformen, devices en applicaties ontwikkelt, groeit aan de andere kant de behoefte om meer controle te krijgen over dat steeds complexer wordende geheel. De vrijheid die je wilt behouden om van al die verschillende oplossingen gebruik te maken, van Samsung Knox tot Office 365 of het Chrome OS, mag niet ten koste gaan van de veiligheid van de organisatie en de flexibiliteit van de gehele it-omgeving. Dat lukt alleen met een goed end-pointmanagement-platform. Een single point of management dat alle belangrijke standaarden en oplossingen met elkaar kan verbinden, is de enige manier om zo’n diverse omgeving beheersbaar te houden.
Breng systemen samen
De tijd dat in een kantooromgeving alleen Windows-applicaties werden gebruikt, is voorbij. Ook hier geldt dat het onderliggende systeem niet mag bepalen of gebruikers een bepaalde app die ze van pas komt wel of niet kunnen gebruiken. Of het nu draait op Windows, Linux, als saas, in HTML5 of vanaf een ander mobiel of webgebaseerd platform, het gaat om de toepassing zelf. De oplossing die je kiest moet ervoor zorgen dat alle applicaties, gebruikers en apparaten op een veilige manier samenwerken, zodat medewerkers zo goed en plezierig mogelijk vanuit een eenduidige omgeving hun werk kunnen doen.
Op een veilige manier de informatie kunnen gebruiken die nodig is om je werk goed te doen, moet eenvoudig en vanzelfsprekend zijn – ongeacht waar je dat wilt doen, of wanneer, of op welk apparaat. De meest succesvolle it-strategie is een combinatie van een optimale gebruikservaring voor medewerkers, een it-afdeling die zelf kan bepalen op welke manier ze de digitale transformatie van de organisatie vormgeven, en een business die weet dat cybersecurity geen last is maar een zekerheid.
Eerlijk gezegd moet ik denken aan reclames over gouden hamers voor efficient spijker gebruik, benchmarking in tegelwerk en out-of-the-box bouwen in een bouwkeet bij het lezen van deze opinie. Oja, ik herken me wel in de digitale werkomgeving maar ik vraag me gelijkertijd af hoe we daarmee de huizen willen bouwen en alle andere activiteiten faciliteren die meer om het stapelen van fysiek stenen gaat dan ’tetris’ van digitale bouwstenen.
“Medewerkers weten zelf het best met welke apparaten, applicaties of zelfs platformen ze het liefst werken, en hun mogelijkheden nemen toe, met dank aan nieuwe technologieën als internet of things.” …..
Dit heb ik afgelopen jaren vaker gehoord. Als je een paar keer projecten uit de modder hebt mogen trekken dan weet je wel beter. bijvoorbeeld medewerkers die het handiger vonden om interfaces via mail uit te wisselen in plaats van via hun configuration management omgeving; medewerkers die wrappers gingen schrijven om de buildtooling heen om bepaalde errors (die in hun ogen onterecht waren) te onderdrukken; medewerkers die zich niets aantrokken van uppercase/lowercase wat op linux een ander gedrag opleverde dan op windows … en zo kan ik nog wel meer voorbeelden aanhalen.
Binnen hun eigen straatje was het misschien efficiënt, maar binnen het grote geheel leverde het heel wat kopzorgen op
Men wil citrix + projectuitmoddertrekkers + stenenterugduwers.
En anders krijg je schaduw-it 😉