De aanbesteding voor datacenterdiensten bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) is vooralsnog gewonnen door een consortium bestaande uit DXC Technology, CGI en Equinix. IBM, jarenlang de datacenterdienstverlener van het UWV, is daarmee verrassend naar het tweede plan verwezen.
Het betreft de voorlopige gunning van de aanbesteding ‘Hosting en Technisch applicatiebeheer’ die het UWV medio 2017 uitschreef. Volgens een woordvoerder houdt dit in dat ‘DXC Technology wordt toegelaten tot de verificatiefase die binnenkort start.’
In deze fase gaat het UWV na of DXC daadwerkelijk de aangeboden migratie kan uitvoeren. Dit wordt geverifieerd middels een proefproject waarin enkele applicaties worden gemigreerd van de IBM- naar de DXC-omgeving. ‘Indien de pilot goed verloopt, wordt de gunningsbeslissing geeffectueerd en pas dan wordt het contract gesloten. Vervolgens start aansluitend de transitie.’
DXC is in deze opdracht de primaire leverancier van datacenterdiensten die het bedrijf in samenwerking met Equinix vanuit datacentra in Nederland gaat leveren. Equinix exploiteert datacenters in Amsterdam waaronder een twinning-locatie die voor overheden wordt ingezet. CGI is als derde partner betrokken bij het leveren van ondersteunende ict-diensten.
Moeizaam
De aanbesteding ‘Hosting en Technisch applicatiebeheer’ heeft nogal wat voeten in de aarde. In eerste instantie brak UWV een eerdere aanbesteding voor datacenterdiensten af omdat alleen IBM en nog een tweede partij zich hadden ingeschreven. Dat vond de uitvoeringsorganisatie te weinig competitief. Andere leveranciers waren afgehaakt omdat zij vonden dat de tender te veel op Big Blue was toegeschreven.
De vertraging had ook tot gevolg dat het UWV het contract met IBM, dat tot 1 januari 2018 liep, te verlengen. Het contract met de automatiseerder, daterend uit 2005 en al een keer eerder verlengd, bevat een addendum dat deze onderhandse verlenging mogelijk maakt. De kosten bedragen zo’n zeventig miljoen euro.
Beton gegoten
Het UWV is al vanaf 2014 bezig met de voorbereidingen voor een nieuw datacentercontract. De afgelopen jaren bleek dat de instantie veel te veel betaalt omdat het in beton gegoten contract met IBM niet kan meewegen met de fluctuerende vraag naar computercapaciteit en niet kan profiteren van kostenbesparende innovaties. De jaarlijkse omvang is zo’n zestig miljoen euro per jaar. UWV heeft daarom de ambitie met een nieuw contract de kosten per jaar met z’n 25 tot 30 procent te verlagen.
De datacenterdienstverlening is essentieel voor het UWV. Naast alle belangrijke interne applicatiesystemen (zoals klantinformatie- en betaalsystemen) laat de uitkeringsinstantie twee grote transactieverwerkende websites draaien in het datacenter van IBM in België. Een extra complicerende factor is dat IBM al zijn klanten in het huidige datacenter in Brussel in 2018 één voor één verhuist naar een nieuwe locatie. Vanaf 2019 zou dan weer de migratie volgen van de applicaties naar de locatie van de nieuwe leverancier.
Dit zou gezien de voorlopige gunningsuitslag het DXC-consortium worden. Als DXC, Equinix en CGI kunnen aantonen dat zij daadwerkelijk de migratie goed kunnen uitvoeren, wacht hen een langjarig contract dat in het gunstigste geval via verlengingen tot 2033 doorloopt. De migratie wordt echter nog een hele kluif omdat het UWV de afgelopen jaren een grote afhankelijkheid van IBM heeft opgebouwd op het gebied van de it-infrastructuur. Dit kwam sterk naar voren tijdens de hoorzittingen die de tijdelijke commissie Ict-projecten bij de overheid in 2014 voerde.
Zoals zo vaak is het weer eens mee kijken naar een komende migratie van dergelijke magnitude. Vaker is het zo dat er bij een combinatie van aanbieders nog wel eens het nodige kan ontsporen terwijl IBM zelf in dit geval de boot lijkt te hebben gemist. Wordt gevolgd, wordt ongetwijfeld vervolgd ….
@René voorheen NumoQuest
Mogelijk heb je informatie die ik niet heb maar als ik uitga van wat nu geschreven is dan lijkt het erop dat UWV toch wel probeert de contractuele inertie te doorbreken. Simpel gezegd lijkt het vooral om extra stoelen aan de bestuurstafel te gaan want lange tijd had IBM de exclusiviteit waardoor het adagium van ‘Niemand wordt ontslagen als hij IBM kiest’ tot het risicomijdende gedrag van contractuele inertie leidde.
En jaarlijkse verlaging van 30% op de huidige kosten lijkt me toch een mooie rode innovatie waarin Big Blue nu het nakijken in heeft. Natuurlijk zijn gemaakten beloften nog niet gerealiseerd en zal het rijks ICT dashboard straks vast andere cijfers geven maar er is in elk geval het besef dat een grote afhankelijkheid van IBM niet tot innovatieve kostenbesparingen leidt en dat lijkt me winst voor de belastingbestalers.