De regering investeert negentig miljoen euro om de inzet van e-health toepassingen toe te laten nemen. Met deze stimuleringsregeling wil het kabinet uiteindelijk bereiken dat ouderen met een chronische ziekte of beperking langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Aanbieders van zorg en ondersteuning kunnen samen met inkopers vanaf 1 maart 2019 daarvoor plannen indienen.
Gedacht moet worden aan technologische zorgoplossingen als valsensoren, elektronische sleuteloplossingen, wondverzorging op afstand, communicatieplatforms tussen professionals onderling en de cliënt, leefstijlmonitoring, maar ook technologie die een mantelzorger in staat stelt op afstand in de gaten te houden hoe het met zijn naaste gaat.
Langer Thuis
‘De toepassing van technologie in de zorg en ondersteuning wordt steeds belangrijker. Door e-health kan beter en effectiever zorg en ondersteuning verleend worden en het kan zorgmedewerkers ontlasten. Voor de ouderen of chronisch zieken en hun mantelzorgers draagt e-health onder andere bij aan meer regie en meer bewegingsvrijheid en zorgt het ervoor dat zij met een grotere kwaliteit van leven langer thuis kunnen wonen’, aldus de regering. Om deze redenen zet minister De Jonge (VWS) in het programma Langer Thuis in op het op grotere schaal gebruiken van e-health.
E-health-toepassingen als onderdeel reguliere zorg
Ondanks de toegevoegde waarde en de toename van het aantal innovatieve toepassingen, blijken in de praktijk volgens het kabinet barrières te bestaan voor ouderen, professionals, aanbieders van ondersteuning en zorg en inkopers om op grotere schaal met e-health-toepassingen te gaan werken. Er zijn al veel e-health-toepassingen ontwikkeld die bruikbaar zijn voor deze mensen, maar minister De Jonge wil graag dat die voor meer cliënten beschikbaar komen als onderdeel van de reguliere ondersteuning en zorg. De komende drie jaar is er jaarlijks dertig miljoen euro beschikbaar om op grotere schaal en structureel e-health in te zetten in de reguliere zorg en ondersteuning van ouderen en mensen met een (risico op) chronische ziekte of beperking die thuis wonen. Vanuit de regeling kunnen in totaal ongeveer 280 initiatieven bekostigd worden.
Aanbieders van Wmo-ondersteuning, Zorgverzekeringswet- of Wet langdurige zorg thuis kunnen samen met één (of meer) inkopers van ondersteuning en zorg een aanvraag indienen. Vanaf 1 maart 2019 staat de regeling, die de naam Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) draagt, open voor aanvragers.
Aanschaf en gebruik
De Jonge benadrukt dat subsidie wordt verstrekt voor activiteiten die samenhangen met de aanschaf en het gebruik van de e-health toepassing, zoals het trainen van cliënten en professionals, het maken van een business case en het aanpassen van werkprocessen. Er wordt subsidie verstrekt voor een deel van de kosten, aanvragers betalen een substantieel deel van de kosten die zij maken zelf. De SET richt zich niet op e-health die vooral gericht is op de verplaatsing van ziekenhuis zorg naar huis of op de uitwisseling van (medische) gegevens. Daar zijn volgens de minister andere middelen voor beschikbaar, namelijk subsidieregeling InZicht en het Hoofdlijnenakkoord Medisch Specialistische zorg.
Zorg & ICT 2019
Wilt u alles weten over de laatste digitale ontwikkelingen voor de zorg? Breng dan een bezoek aan Zorg & ICT 2019! De beurs vindt plaats in Jaarbeurs Utrecht van 12 tot en met 14 maart. Registreren kan via de site.