Binnen vijf tot tien jaar is blockchain een ‘mainstream optie’ voor het goedkeuren van transacties en de verificatie voor data-uitwisseling tussen bedrijven. Dat stelt Joost Volker, verantwoordelijke voor de Oracle-activiteiten van de divisie Blockchain Cloud Service in EMEA. Volker licht tijdens Oracle Open World in Londen de blockchainstrategie van het bedrijf toe. Daarin speelt Hyperledger Fabric een belangrijke rol.
Oracle lanceerde haar blockchaintechnologie in juli 2018, maar was al eerder ingestapt op de ontwikkeling van deze technologie. Het bedrijf sloot zich in augustus 2017 aan bij het Hyperledger Fabric-project. Dat is een door de Linux Foundation opgezet samenwerkingsverband voor het ontwikkelen van open source blockchaintoepassingen (zie kader). Daarmee is Oracle volgens Volker ruim op tijd om na de pioniersfase van blockchain serieus aan de slag te gaan met blockchain.
Volgens Volker is Oracle met de keuze voor Hyperledger Fabric precies op tijd ingehaakt om de juiste technische en strategische koers voor blockchains voor bedrijven en overheidsinstanties te bepalen. ‘Als partijen die gegevens over de grenzen van sectoren of landen willen uitwisselen zal steeds vaker blockchain of liever gezegd ‘Distributed Ledger’-technologie in beeld komen. We zijn al vanaf 2016 aan het kijken wat het aan technologie betekent. In 2017 hebben we ons aangesloten bij Hyperledger Fabric, waarvan wij denken dat het als ‘permissioned distributed ledger’ voor onze doelgroep de beste functionaliteiten biedt.‘
Volker werkt met teams in verschillende landen aan de realisatie van blockchainoplossingen en kijkt met klanten hoe ze de data uit hun databases en bedrijfsapplicaties kunnen koppelen aan die technologie. ‘Inmiddels zijn de eerste klanten live met blockchain, het gaat met name om toepassingen in de supply chain’, vertelt de Oracle- en blockchain-expert. Het team van Volker helpt geïnteresseerde Oracle-klanten met de stap naar blockchain. Het bedrijf biedt in een publieke cloudomgeving een uitgebreide tooling aan om een blockchainnetwerk op te zetten en in gebruik te nemen.
Blockchain
Hij legt uit hoe dat gaat: ‘We hebben Hyperledger Fabric als OS basis gebruikt voor de Oracle Blockchain Cloud Service die autonoom opschaalt met het aantal transacties. Als je het opzet kijk je vooral naar het netwerk, hoe uitgebreid moet het zijn? Wat zijn de rollen van de deelnemers? Wie beheert het? Waar moet het mee geïntegreerd worden? En veel minder hoe je de onderliggende infrastructuur en security moet inrichten om het allemaal te laten functioneren.’
Hij legt uit dat organisaties met de meeste huidige blockchains dat allemaal zelf moeten uitzoeken en daarmee vaak veel tijd kwijt zijn, bijvoorbeeld met het deployen van containers om de blockchain te kunnen draaien, het bouwen en coderen van integraties en het inzichtelijk krijgen van gebruiksdata. ‘Oracle biedt dat framework (Hyperledger) met een aantal componenten omheen, levert het inclusief infrastructuur en schakelt mee met het aantal transacties in de blockchain zonder dat de klant daar iets aan hoeft te doen’, aldus Volker.
Door die onderdelen als clouddienst aan te bieden kunnen klanten meteen aan de slag, stelt hij. Op dit moment telt de blockchaincloud van Oracle ongeveer honderd gebruikers. Het gaat om eindklanten of independent software vendors (isv’s) die zelf diensten bieden aan bedrijven of organisaties met de Oracle-oplossing als basis, zoals maritiem goederentransport of beveiligde documentafhandeling. Volgens de blockchainexpert van Oracle zijn er binnen zes maanden al tien blockchains bedrijfsklaar opgeleverd voor en door Oracle-klanten. Een voorbeeld is Certified Origin uit Italië, dat het produceren en verschepen van zijn premium olijfoliemerk Bellucci checkt met blockchain-technologie, waardoor het de herkomst van kleine familiebedrijven en de hoogste kwaliteit kan garanderen. Of Circulor uit het VK, dat in Rwanda ‘conflict minerals’ gaat traceren van de mijn tot verwerking in hoogwaardige producten als batterijen voor elektrische auto’s.
Mainstream
Volgens Volker is die vorm van een blockchaintechnologie waarin tracking en tracing van de grondstoffen van producten is verwerkt nu nog iets voor duurdere merken die willen laten zien waar het product vandaan komt, maar is het over een paar jaar gemeengoed. Merken die dan niet kunnen laten zien waar hun product vandaan komt kunnen dan minder gewild worden.
Volker verwacht dat binnen 5 tot 10 jaar mensen blockchain als een ‘mainstream optie’ zien voor het goedkeuren van transacties tussen bedrijven uit verschillende sectoren en landen.
‘Blockchain is succesvol als het straks onzichtbaar is voor de eindgebruiker. Nu zijn beheer en beveiliging nog belangrijke onderdelen, maar we zullen steeds meer toe gaan naar behoefte aan analytics en vervolgens ai op blockchain. Door de cloudopzet is het nu al voor een lage prijs beschikbaar, zo komen ook voor kleine organisaties deze enterprise functionaliteiten beschikbaar’, stelt Volker tot slot.
Hyperledger
Het Hyperledger-project is een open-source samenwerkingsverband om de blockchain-technologie verder te ontwikkelen. Het is een wereldwijde samenwerking waarbij bedrijven, universiteiten, start-ups en technologie vendors uit verschillende industrieën en branches betrokken zijn. Naast ontwikkelaars en deelnemers uit de financiële wereld zijn ook specialisten op gebieden als IoT, supply chain en productie aangesloten bij Hyperledger.