Ik hoorde van de week op de radio een reclame om cryptomunten te kopen. Gaan we nu ook al reclame maken voor geld? ‘Koop nu geld!’. Dat klinkt als: ‘Adem nu lucht’ of ‘Loop nu met uw benen’.
Ik vind het altijd knap als je iets weet te verkopen wat eigenlijk nergens op slaat. Zo blijf ik het knap vinden dat Spa flesjes water verkoopt. Je vraagt geld voor iets dat gratis uit de lucht komt vallen. Daarbij heeft elke ruimte tegenwoordig een kraan. Zelfs het water uit je toilet kun je drinken (moet je wel even het chloorblokje er uit halen).
Maar ik weet dus niet zo goed wat ik met cryptomunten aan moet. Ik snap het niet en ik vertrouw het ook niet. Je kunt er ook niet zo veel mee behalve dan heel veilig een som losgeld betalen. Die onzekerheid maakt het voor mij niet heel geschikt als betaalmiddel.
Een betaalmiddel draait om betrouwbaarheid. Puur het feit dat het ineens heel veel geld waard kan zijn of ineens niet meer maakt het er niet betrouwbaarder op. Het lijkt meer op een loterij. En zoals iedereen weet, wint (vijf cijfers achter de komma afgerond) niemand in de loterij. Ja, de organisator van de loterij, die wint. Dat idee heb ik ook met cryptomunten: de organisator van de cryptomunten gaat er met de pot vandoor.
KIA power
Ook het feit dat we cryptomunten nog altijd uitdrukken in gewoon geld, vind ik raar. De verkopers van cryptomunten hebben dus zelf ook liever gewoon geld. Het vermogen van een motor van een auto wordt ook nog steeds uitgedrukt in paardenkrachten. Lijkt me ook een vernedering voor een paard. Dan sta je daar met tachtig volbloed Friese stamboekhengsten op een rij en dan denk je ‘Shit, een KIA heeft nog meer power dan ons’.
Dus ik koop voorlopig niet te veel cryptomunten. Ik koop eigenlijk alleen nog maar gewoon geld. Bij een bank. Die kun je tenminste vertrouwen.
Weet je wie ook altijd wint? De bank, die wint altijd. Ook al vergokken ze al hun geld op de beurzen. De overheid springt dan toch wel bij. Dat is een van de redenen waarom u en ik er de laatste 10 jaar nauwelijks tot niets op vooruit zijn gegaan. Maar binnenkort gaan we het nog een keer meemaken en dan komen we erachter dat al die bankgaranties en noodfondsen onbetrouwbaar blijken te zijn. Wedden om een stuk zeep?