Een app voor al je bankrekeningen, een boekhoud-app die klanten van andere banken ook kunnen gebruiken. Rabobank bereidt zich voor op de aanstaande betaalrichtlijn PSD2 en maakt er nieuwe diensten mee mogelijk.
Uiterlijk op 13 september 2019 moeten betaaldienstverleners, zoals banken, voldoen aan de Europese Payment Service Directive 2 (PSD2). De richtlijn verplicht financiële instellingen om derden toegang te verlenen tot rekeninginformatie van consumenten en bedrijven, na expliciete toestemming van de rekeninghouder. Derden zijn andere banken, maar ook niet-bancaire organisaties. De sector is al geruime tijd met de voorbereidingen op PSD2 in de weer.
Mobiel bankieren
Rabobank is een van de vele financiële instellingen die met de nieuwe richtlijn bezig zijn. De insteek daarbij is verbetering van de digitale dienstverlening aan particuliere en zakelijke klanten. Veel van de diensten verlopen via mobiele apps en dus past de bank deze aan aan de nieuwe richtlijn.
Zo wordt het via de huidige app voor mobiel bankieren van Rabobank mogelijk om informatie van rekeningen bij andere banken te raadplegen en overschrijvingen vanaf deze rekeningen te doen. Sinds eind juli 2018 is dit al mogelijk voor Rabobank-klanten die ook een rekening bij Bunq hebben. Voor de toevoeging van informatie van andere rekeningen past de bank momenteel het ontwerp van de app aan.
Ook voor niet-Raboklanten
De openheid van PSD2 gaat Rabobank ook inzetten bij zijn boekhoud-app Tellow en de beleggings-app Peaks. Behalve eigen klanten maken ruim zestienduizend betaalrekeninghouders bij een andere bank gebruik van Tellow. Invoering van de betaalrichtlijn maakt het voor hen mogelijk hun zakelijke bankrekeningen realtime te koppelen met de app.
Bij Peaks geldt hetzelfde: met PSD2 kunnen ook niet-Rabobank-klanten het gebruiken. Je kunt ermee automatisch beleggen aan de hand van afronding van pinbetalingen.
Eerder stond Rabobank aan de wieg van de iban-naamcheck Surepay. Deze stelt klanten in staat om te controleren of ze geld overmaken aan de juiste persoon of bedrijf. De technologie wordt inmiddels door veel grote banken ingezet, zoals ABN Amro, ING, Rabobank en Volksbank. Bijna een miljard keer maakten personen ervan gebruik, meldt het bedrijf.
Veel innovatie binnen Rabobank vindt plaats via Rabo Frontier Venture. Dit strategisch fonds voor startups en scale-ups beheert zeventig miljoen euro aan kapitaal en biedt de deelnemers inhoudelijke kennis. De eerder genoemde apps Peaks en Tellow zijn vanuit het fonds gefinancierd.
Kritiek op PSD2
Niet iedereen is blij met de komst van de betaalrichtlijn. Zo vindt belangenorganisatie Privacy First dat de privacy van consumenten onvoldoende is beschermd, hoewel rekeninghouders actief moeten instemmen met het delen van hun gegevens.
Betaalgegevens zouden veel meer privacygevoelige informatie bevatten dan door de wetgever wordt aangenomen. Bovendien worden ook gegevens van de tegenrekeninghouder gedeeld, zelfs als deze niet heeft ingestemd met het delen ervan. De belangenorganisatie pleit voor een opt-out-register.
Daarom ben ik ook lid van de stichting Privacy First dat actief opkomt voor de rechten van de (digitale) burger. Zelf zal ik nooit welke PSD2 toestemming dan ook afgeven want je weet dat dan je gegevens misbruikt gaan worden.
Je ziet het nu al. Ik krijg regelmatig fishing e-mails van afzenders die specifiek klanten van een bank of andere financiële instellingen afgaan. Hoe zij aan die email adressen komen? M.a.w. financiële instellingen verkopen (indirect) e-mail adressen aan criminele fishers!