Klanten van ABN Amro kunnen sinds 14 januari 2019 contactloos betalen met een daartoe uitgeruste ring, horloge, armband of sleutelhanger. De bank deelt een lijst met wearables die zijn goedgekeurd door betaalorganisatie Mastercard. Die wearables beschikken over een betaalchip (nfc), die ook in bankpassen met een functie voor contactloos betalen zit.
Klanten kunnen een wearable kopen en koppelen aan hun privérekening. Op die manier kan de klant contactloze betalingen verrichten.
ABN Amro is naar eigen zeggen de eerste bank ter wereldwijd die dit type wearables met hoge bedragen ondersteunt. Het gaat dan om zogenoemde passieve wearables. Smartwatches waarbij een pincode moet worden ingevoerd om te betalen, zijn al langer beschikbaar bij banken.
In 2018 werden onder vijfhonderd ABN-klanten tests uitgevoerd met wearables. Volgens de bank is die testgroep overwegend positief en gebruikt 80 procent van de testgebruikers liever een wearable dan een normale bankpas.
De bank zegt continue bezig te zijn met het zoeken naar nieuwe vormen van betaalgemak. Vooral bij het uitgaan of tijdens het sporten is het volgens de bank handig als een klant geen betaalpas hoeft mee te nemen.
Fitbit
Binnenkort wordt ook de Fitbit (armband die onder meer hartslag en aantal stappen meet) toegevoegd. Net als sporthorloges van Garmin, werkt dat apparaatje anders dan de passieve wareable. Gebruikers voeren iedere 24 uur een zelfgekozen pincode in op hun smartwatch of tracker. Om te betalen kiezen ze de ‘portemonneefunctie’ en houden ze een smartwatch of tracker bij de betaalautomaat.
Hoe werkt het?
Bij de betaalring, die meestal gemaakt is van zirconia keramiek, zit de betaalchip verwerkt in de krasvrije laag van het sieraad. Bij de armband is de chip verwerkt in de metalen sluiting. Bij het horloge zit de chip vaak in de band verwerkt. De chip van de sleutelhanger zit in een stukje metaal dat is verwerkt in een leren lusje.
Bij verlies of diefstal kunnen gebruikers de wearable direct blokkeren via een app of door in te loggen op internetbankieren, aldus de bank.