Voor de SAP-community is het geen verrassing meer. De erp-oplossingen van de van oorsprong Duitse softwareleverancier dienen vanaf 2025 te worden ondersteund door SAP’s databasetechnologie Hana. Dat lijkt ver weg maar gezien de omvang en complexiteit van de migratie valt er geen tijd meer te verliezen. Hoe stap je via een geruisloze migratie naar een toekomstbestendige it-infrastructuur?
SAP zette enkele jaren geleden een nieuwe stip op de horizon. Het is namelijk allang duidelijk dat ontwikkelingen zoals internet of things, kunstmatige intelligentie en machine learning om een andere aanpak van de it-omgeving vragen. Om de explosieve groei van data in een onderneming het hoofd te bieden, volstaat het niet om alleen meer capaciteit bij te pluggen. Met de huidige generatie it-tooling loop je tegen grenzen aan. Dat is exact waarom Hana en S/4Hana zijn ontwikkeld: om in de (nabije) toekomst te kunnen blijven profiteren van waardevolle data die je tot je beschikking hebt.
Data-explosie
Waar hebben we het over? Het komt erop neer dat Hana (high-performance analytic appliance) een nieuw type database is, gebaseerd op in-memory-technologie. Dat houdt in dat het niet meer nodig is data op te halen uit externe databronnen en opslagsystemen. Daardoor wordt de latency aanzienlijk verminderd, wat geen overbodige luxe is nu organisaties zich geconfronteerd zien met groeiende hoeveelheden data. S/4Hana is de geheel vernieuwde suite erp-software die draait op de in-memory-database.
Cloud first
SAP ziet daarbij graag dat je Hana en S/4Hana betrekt vanuit de Hana Enterprise Cloud van SAP. Maar niets staat je in de weg om uit te wijken naar de cloudservices van Google, Amazon of Microsoft. En uiteraard kun je terecht bij een Nederlandse partij, zoals Uniserver, die in samenwerking met SAP-partner NewITera eindklanten ontzorgt met een veilige, stabiele en robuuste infrastructuur. Een infrastructuur die gehuisvest is op Nederlandse bodem.
Ten slotte is ook een on-premise installatie altijd nog mogelijk, hoewel je rekening moet houden met het feit dat SAP een cloud-first-strategie hanteert. Updates zullen in de eerste plaats beschikbaar komen voor de cloud-omgeving.
Migratie met impact
De huidige generatie bedrijfsapplicaties, gebaseerd op relationele databases, zal vanaf 2025 niet meer ondersteund worden door SAP. Om te voorkomen dat continuïteit, beschikbaarheid en beveiliging van de it-omgeving in gevaar komen, is actie nu vereist. Het gaat immers om een compleet andere inrichting dan je gewend bent bij R/3 of ECC. Je bent er niet met een update. Je krijgt te maken met een nieuwe applicatiearchitectuur en een vereenvoudigd applicatie-datamodel.
Daar komt bij dat er met SAP Fiori een nieuwe gebruikersinterface is, die geïntegreerd dient te worden. Bedenk verder dat het nieuwe platform een aanzienlijke zwaardere infrastructuur vergt. Je moet dus rekening houden met forse investeringen in hardware en in het beheer ervan. Serverpark, datacenters, inrichting, al dit soort it-componenten moet je tegen het licht houden. De overstap naar SAP Hana heeft impact op het functioneel beheer, zowel het technische als het infrastructuurbeheer.
Stabiliteit en schaalbaarheid
De eerste stap in het migratietraject dat voor je ligt, is dan ook te erkennen dat het tijd en toewijding vereist. De tweede stap is het uitstippelen van een migratiestrategie die past bij jouw organisatie. Een mkb- of mkb+-onderneming kijkt hier anders tegen aan dan een grote corporate of instelling. Een middelgrote organisatie beschikt doorgaans nog over de huidige generatie SAP-applicaties in een on-premise setting. Het is voor deze organisaties nu nog een brug te ver om geheel over te stappen op Hana. Dit kost te veel tijd en geld. Wat zij wel kunnen doen, om de stap naar Hana in de nabije toekomst kleiner en beter beheersbaar te maken, is de SAP-omgeving naar de cloud verhuizen. Een serviceprovider beheert in dit scenario de SAP-omgeving in een infrastructure-as-a-service- of een platform-as-a-service-omgeving. Je bent verzekerd van stabiliteit, schaalbaarheid en op de hoogte van de kosten. Een belangrijk aspect is dat je in dit scenario kunt rekenen op voldoende server- en rekenkracht. Dit is essentieel voor Hana. Dus hoewel je nog niet direct over hoeft te stappen op SAP Hana en S/4Hana kun je je organisatie hier wel op voorbereiden.
De slotvraag is of je huidige it-organisatie een dergelijke migratie kan beheersen. Het uitbesteden van de complete migratie is immers een goede mogelijkheid. Je maakt als organisatie gebruik van een SAP-platform-as-a-service-model dat aan alle eisen voldoet.
Mooi leesbaar artikel, wat in een nutshell een overzicht geeft wat er aan zit te komen; je vraagt je langzamerhand wel af wat de factor mens, qua skills moet toevoegen, of is er al een robot in de maak.