Met Schluss bepaalt u, en u alleen, wie wat van u mag weten. Het bouwt voor iedereen een meervoudig versleutelde, gedistribueerde kluis die volledig client side te openen is. In die kluis kunt u alle digitale gegevens kwijt. En u bepaalt wie u inzage geeft, voor welk doel en voor welke periode. Deze keer uitgelicht tech-startup Schluss.
Wanneer en hoe zijn jullie ontstaan?
Onze droom komt uit een zoektocht naar de oplossing voor een altijd out-of-date adresboek. De oplossing die we vonden? Het omkeren van de datastroom! We realiseerden ons meteen dat we dat principe kunnen toepassen op alle persoonlijke gegevens. En dat we daarmee iets essentieels realiseren: de controle over je gegevens terug. Oftewel, echte online privacy. Die grote droom zijn we inmiddels stap-voor-stap aan het verwezenlijken. Daarbij is het essentieel dat de organisatie die dit gaat realiseren altijd van en voor de mensen zal zijn: een coöperatie waar iedere Schluss-gebruiker mede-eigenaar van is. De software is natuurlijk open source.
Hoe ziet het ondernemersteam eruit en hoe gaan jullie het team verder laten groeien?
Het kernteam bestaat uit Marie-José Hoefmans (ceo), Maurice Verheesen (cso), Bob Hageman (cto) en Marieke Hildenbrant. Daaromheen hebben we een flexibele schil met onder andere Simone Kenter (marketing en communicatie), Maxime Weidema en Els Rietman (coo). Daarnaast werkt een team van ongeveer zeventig man dat kennis en netwerk ter beschikking stelt. In Sri Lanka hebben we de beschikking over een ontwikkelteam. Met de huidige vraag zullen we mensen dichter aan ons moeten binden. In de RvA zitten Jaya Baloo (ciso KPN) en Marc Wesseling (partner Startupbootcamp). Vanuit de Volksbank werkt Peter Eikelboom mee.
Welke technologieën zetten jullie in en hoe/waarom doen jullie dat?
De onafhankelijke, gedistribueerde kluis is gebaseerd op een scheiding van drie machten (lagen): identificatie, autorisatie en opslag. Schluss bouwt een open standaard die deze drie zaken uit elkaar trekt en toch via zero trust een onafhankelijke en vertrouwde opslagplaats biedt zonder vendor lock-in. Door verschillende nieuwe open source software libraries die gedistribueerde technieken leveren uit te breiden, maakt Schluss een open source referentie-applicatie die laat zien dat met technieken, zoals bittorrent, TOR en blockchains als basis, een onafhankelijke kluis te realiseren is. Een eerste versie van de meervoudige, versleutelde gedistribueerde kluis, hebben we op IPFS beschikbaar gemaakt.
Wat is de belangrijkste markt waarop jullie je concentreren en waarom is dat?
Dit antwoord is heel simpel: wij maken Schluss voor iedere persoon op het internet. Dat is onze doelgroep. Maar om dat uiteindelijke doel te bereiken werken we nu samen met bedrijven, organisaties en overheden. In poc’s bouwen we met hen onderdelen van dat hele grote Schluss. Ook voor hen is er met Schluss veel te bereiken: toegang tot realtime up-to-date gegevens van klanten. In die poc’s testen we natuurlijk techniek. Maar ook usability en communicatie met die eindgebruiker worden meegenomen. We werken samen (of praten) met verschillende sectoren: banken, verzekeraars, telco’s, energiebedrijven, medisch, onderwijs, IoT, overheid, commercie en logistiek.
Wat hebben jullie nog nodig om jullie business volwassen te laten worden?
Een coöperatie kent geen aandeelhouders. Zo blijft het een onafhankelijke organisatie en zal aandeelhouderswaarde nooit de businessdriver zijn. Hoewel essentieel, maakt dit de organisatie lastiger te financieren. Financiering komt uit samenwerking met co-creatiepartners, zoals de Volksbank, Vivat en Regie op Gegevens (van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Konkrijkrelaties), waarmee poc’s worden gerealiseerd. Verder wordt gesproken met Rabobank, Albert Heijn, Achmea, KPN, XS4all en Nuon. Daarnaast wordt financiering vanuit fondsen aangevraagd. We zoeken dus meer co-creatiepartners en daarmee funding. En verder zijn developers ook van harte welkom!