De Consumentenbond schakelt voor de aanpak van Chinese nepwebwinkels de hulp in van ict-specialisten. Bedrijven als Dataprovider en Pointer leveren tooling en informatie over malafide webshops. Vervolgens worden de registrars ingelicht. In 2018 werden zo ruim 4500 webshops uit de lucht gehaald, meldt de bond in een persbericht.
De overgrote meerderheid, 86 procent, van de op Nederland gerichte malafide Chinese nepwebwinkels blijkt ondergebracht bij het Indiase PDR en het Nederlandse Registrar.eu. Na een verzoek van de Consumentenbond hebben beide bedrijven de malafide sites offline gehaald.
‘Openprovider, het bedrijf achter Registrar.eu, belooft vanaf begin 2019 alle binnenkomende aanvragen te scannen op verdachte kenmerken om zo de wildgroei aan malafide sites tegen te gaan’, vertelt een woordvoerder aan Computable. ‘Die kenmerken zijn bijvoorbeeld slecht vertaalde algemene voorwaarden. Vaak worden teksten door Google Translate gehaald en zijn dus belabberd vertaald. Vervolgens wordt gekeken op welke sites die teksten nog meer staan en dan vinden we verschillende nepwebwinkels.’
SIDN, Dataprovider en Pointer
Ook SIDN, de stichting die alle .nl-websites beheert, gaat de strijd met oplichters aan, meldt de Consumentenbond. Dit gebeurt door de bezwaarprocedure voor verdachte sites vanaf januari 2019 terug te brengen van 35 naar 5 dagen. ‘Hierdoor kunnen foute sites veel sneller uit de lucht worden gehaald’, aldus de belangenorganisatie voor consumenten.
De Consumentenbond kreeg bij de onderzoeken naar malafide webshops hulp van de bedrijven Dataprovider en Pointer. Die speuren met speciale systemen het web af naar verdachte webshops die eindigen op .nl of Nederlandstalig zijn.
Dataprovider gaf de Consumentenbond toegang tot dashboards met informatie over malafide webshops. Pointer leverde kant en klare lijsten aan met namen van malafide sites. Ook SIDN gebruikt crawlers om het web af te struinen naar malafide webshops.
Meer samenwerking
Volgens de Consumentenbond blijft de informatie over malafide sites nu nog te vaak hangen bij individuele partijen. Het zou het goed zijn om de krachten vaker te bundelen in een gezamenlijke aanpak van nepwebshops.
Overigens lukt het ondanks alle inspanningen niet om alle malafide shops offline te krijgen. Bij onderzoeken eind 2018 vonden de partijen 3100 nieuwe malafide webshops uit China en werden er 2709 offline gehaald. Volgens de consumentenorganisatie moeten online shoppers goed opletten. ‘Iets wat te mooi klinkt om waar te zijn, is dat dan meestal ook’, waarschuwt de woordvoerder.