Siemens Healthineers levert de komende twaalf jaar radiodiagnostische apparatuur en aanverwante diensten aan ziekenhuis St Jansdal, met vestigingen in Harderwijk en Lelystad. De leverancier werkt al langere tijd samen met het ziekenhuis.
Op de locatie in Harderwijk plaatst Siemens Healthineers een tweede MRI en een PET/CT-scanner. Ook komt er een nieuwe interventie-hartkatheterisatiekamer. Hierdoor hoeven patiënten niet meer uit te wijken naar andere ziekenhuizen om te worden onderzocht op hart- en vaatziekten en kanker. Het verbouwingswerk begint in het voorjaar van 2019 en zou in de zomer gereed moeten zijn.
Op de locatie in Lelystad vervangt Siemens Healthineers de huidige apparatuur voor MRI en CT. De dienstverlener implementeert er ook het elektronisch patiëntendossier van softwarebedrijf Epic.
Keuze
St Jansdal kiest voor Siemens Healthineers omdat dit bedrijf het ziekenhuis eerder al veel apparatuur had geleverd. Volgens radioloog Peter van Vierzen zijn uniformiteit in de bediening van de apparatuur en het genereren van beelden met uniformiteit in de afhandeling en opslag ervan belangrijk.
De nieuwe overeenkomst heeft een contractstermijn van twaalf jaar. Volgens financieel directeur Arend Jan Poelarends biedt een meerjarige overeenkomst het ziekenhuis grote voordelen. Hij wijst op de mogelijkheid om snel op te schalen indien nodig en op de noodzaak van een betrouwbare partner voor laboratorium- en beeldvormende diagnostiek. Deze aspecten geven volgens hem rust en financiële zekerheid.
Op de schop
Ook andere ruimten van het Harderwijkse ziekenhuis, zoals de poliklinische operatiekamer, de intensive care en hartbewaking, gaan op de schop. Deze werkzaamheden vallen niet onder deze overeenkomst. In totaal werken op de twee locaties 130 medisch specialisten en 1750 overige medewerkers.
Siemens Healthineers is sinds 2016 de nieuwe naam van Siemens Healthcare, onderdeel van het Duitse technologieconcern Siemens. Het bedrijf is wereldwijd actief als dienstverlener in de zorgsector. Het bedrijf helpt zorgaanbieders hun precisiegeneeskunde uit te breiden, zorgtransformaties te realiseren en de gezondheidszorg te digitaliseren.
MRI en PET/CT-scanner
Een MRI werkt met magneetvelden en maakt weefsels en organen zichtbaar. Het bestaat uit een bewegende tafel die met patiënt en al in een tunnelvormige magneet schuift.
Een PET/CT-scanner maakt enerzijds stofwisselingsprocessen inzichtelijk met behulp van radioactieve suikers en anderzijds toont het interne organen met behulp van röntgenstraling en eventueel contrastvloeistoffen. Bij de PET/CT wordt het lichaam door een draaiende ring geschoven.