Een wet die de verantwoordelijkheid voor het verzamelen van financiële informatie van een schuldenaar bij de deurwaarder legt in plaats van de schuldenaar zelf, is twee jaar uitgesteld door ict-problemen bij de belastingdienst. Het betreft de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet.
De nieuwe wet valt onder het Actieplan Brede Schuldenaanpak en zou per 1 januari 2019 ingaan. In een voortgangsbrief van 15 november jongstleden geeft de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark aan dat de planning van de aanpak van de problematiek in de incassomarkt aangepast wordt.
Inmiddels is duidelijk geworden dat het uitstel twee jaar bedraagt, schrijft Trouw. Het gaat volgens een woordvoerder in de krant om ingrijpende veranderingen voor de uitvoerende organisaties. Bij de veranderingen zijn verder veel partijen betrokken, is het geheel complex en vraagt de invoering veel aanpassingen op ict-gebied, zowel bij de Belastingdienst als het UWV.
Als de wet eenmaal is ingevoerd, moeten de deurwaarders de financiële informatie van de schuldenaar verzamelen, wat betekent dat deze informatie moeten kunnen opvragen bij de Belastingdienst en het UWV. Op die manier moet de beslagvrije voet eerlijker worden vastgesteld.
De beslagvrije voet is het deel van het inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd door een deurwaarder. Dit bedrag is het minimumbedrag waarop iemand recht heeft om in het levensonderhoud te voorzien.
Om de beslagvrije voet te berekenen moet de schuldenaar veel informatie opgeven. Deze informatie wordt vaak niet volledig opgegeven. Dit kan komen door een slechte boekhouding van de schuldenaar, maar ook doordat mensen die schulden hebben niet alle informatie willen delen door wantrouwen in instanties.
Eens te meer blijkt er sprake te zijn van een slordige manier van wetgeving. Deze wet is niet alleen onuitvoerbaar maar ook immoreel: een mens is verantwoordelijk voor zichzelf; een ander is dat niet voor hem. In het geval een mens zijn verantwoordelijkheid niet kan dragen (handelingsonbekwaam), moet een ander mens die verantwoordelijkheid van hem deels overnemen. Daar is deze complexe wetgeving niet voor nodig.
De ICT-sector zou wetgeving met behulp van AI kunnen verbeteren. Daar ligt een grote uitdaging.