Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport werkt samen met bestuurders uit het zorgveld aan het opstellen van standaarden voor de uitwisselingen van patiëntgegevens. Dit gebeurt onder de vlag van het Informatieberaad Zorg waarbij iedereen uitgenodigd wordt om input te leveren binnen een 'open consultatie' die loopt tot en met 1 februari 2019
De open consultatie startte 13 december 2018 en is bedoeld om de Informatiestandaard Medicatieproces met codenaam MP 9.0.x te verbeteren. Het ministerie hecht veel belang aan de consultatie omdat de manier waarop omgegaan wordt met ziekte en gezondheid de afgelopen decennia sterk veranderd is.
Daarbij zorgen technologische ontwikkelingen voor veel mogelijkheden die voorheen niet aan de orde waren. Zo kunnen mensen langer thuis blijven wonen en hoeven mensen minder vaak naar het ziekenhuis.
Fouten
Wekelijks komen zo’n 1200 mensen in het ziekenhuis door fouten met medicatie. Daarvan zijn jaarlijks zo’n 27.000 gevallen vermijdbaar. Deze fouten zijn te voorkomen door betere uitwisseling van medicatiegegevens tussen zorgverleners en patiënten. Met de consultatie hoopt het ministerie meer inzicht in eventuele aandachtspunten te krijgen bij de implementatie en het gebruik van de MP 9.0.x-standaard door zorgverleners.
Inmiddels zijn drie consultaties afgerond met betrekking tot verschillende onderwerpen, namelijk een voorstel tot opname van de internationale standaard WGCA 2 (Web Content Accessibility Guidelines) voor digitale toegankelijkheid in de basisinfrastructuur; de aanpak en implementatie beelduitwisseling IHE en hoe te komen tot een eenheid van taal met behulp van de Nederlandse Labcodeset.
Beelduitwisseling
Eén van de speerpunten van de consultatie is het beter digitaal toegankelijk maken van de zorg. Dit betekent dat informatie moet voldoen aan de WGCA 2-standaard. Denk bij toegankelijk maken aan het ondertitelen van video’s, teksten bij afbeeldingen die door spraaksoftware voor te lezen zijn en het gebruik van voldoende contrast met de juiste kleuren voor mensen met een visuele beperking.
Binnen het nieuwe informatiestelsel zal veel gebruikgemaakt worden van beelden en hiervoor is overeenstemming nodig welke standaarden en wat voor implementaties toegestaan zijn. Het gaat dan om het elektronisch uitwisselen van medische beelden. Hoe en of bij dit soort beelden ook foto’s genomen door patiënten met bijvoorbeeld een smartphone horen, is (nog) niet langsgekomen in het informatieberaad.
Laboratorium
Niet alleen het uitwisselen van beelden vraagt om een standaard, ook het uitwisselen van laboratoriuminformatie heeft hier baat bij. Daarom is de Nederlandse Labcodeset bedacht, maar de invoering hiervan is niet verplicht. Wel is het doel dat eind 2020 alle laboratoria de mogelijkheid hebben volgens de Labcodeset gegevens uit te wisselen bij onderwerpen waar dat op dat moment voor mogelijk is.
Al met al is het een traag maar ook belangrijk proces om goede implementaties voor te bouwen. Het Informatieberaad vraagt dan ook iedereen die dat kan en wil input te leveren voor de openbare consultaties die tot en met 1 februari 2019 lopen.
Achguttegut, wéér een ‘consultatie’, wéér over minder urgente zaken.
Begin eens met te kijken naar ‘By Design’ standaarden waardoor interne zorgfraude en privacyschendingen verregaand onmogelijk worden gemaakt. Dan betaalt de volledige zorg-ict zichzelf jaarlijks terug.