Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) gaat zorginstellingen stapsgewijs verplichten om op een eenduidige manier digitale gegevens met elkaar uit te wisselen. Het gaat om wettelijke regels voor standaarden en taalgebruik. Dat heeft ook gevolgen voor ict-leveranciers in de zorg. Zij moeten die afspraken in hun systemen inbouwen.
Dat schrijft minister Bruins in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin staat: ‘Ik ga met het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) in gesprek of zij mogelijkheden zien om normen te ontwikkelen voor eenheid van techniek die passend zijn bij die afspraken over eenheid van taal. Mijn doel is dat deze onderdeel worden van de kwaliteitsborging van zorgaanbieders en randvoorwaardelijk worden voor het mogen leveren en toepassen van ict-systemen.’
Hij overweegt ook of organisaties die de kwaliteit van zorgaanbieders auditeren (accreditatieorganisaties) gegevensuitwisseling kunnen meenemen in hun audits.
Met de aangekondigde stappen neemt de overheid duidelijk de regie in vraagstukken rondom data-uitwisseling en digitalisering in de zorg. Tot nu toe zijn er allerlei initiatieven vanuit het veld, maar ontbrak het aan wettelijke verplichtingen rondom taal en standaardisatie voor de uitwisseling van gegevens.
Bruins: ‘Als de elektronische gegevensuitwisseling in de zorg op orde is, kunnen vermijdbare fouten voorkomen worden en houden zorgverleners meer tijd over voor de patiënt. In het belang van de patiëntveiligheid is het daarom belangrijk dat digitaal het nieuwe normaal gaat worden.’
Het gaat niet snel genoeg’
Naast regels over technische standaarden is verschillend taalgebruik door verschillende artsen een groot probleem in de uitwisseling van data tussen zorgverleners. ‘Huisartsen, ziekenhuizen en fysiotherapeuten gebruiken bij de gegevensuitwisseling vaak een eigen taal of systeem. Deze talen en systemen moeten op elkaar worden afgestemd. Goede en tijdige informatie-uitwisseling is nodig voor goede kwaliteit van zorg, in het belang van de patiënt. Nu is de bereidheid om samen te werken op het punt van elektronische gegevensuitwisseling in de zorg vooral gebaseerd op vrijwilligheid. Dat gaat niet snel genoeg’, schrijft het ministerie.
Minister Bruins wil deze belemmeringen aanpakken door per zorgproces toe te werken naar een wettelijke basis voor gegevensuitwisseling. Om direct aan de slag te kunnen heeft Nictiz tien processen vastgesteld waarmee de digitale gegevensuitwisseling kan worden gestart. Dit zijn de ambulance- overdracht, huisartswaarneming, triageverwijzing, acute verloskunde, verpleegkundige overdracht, ziekenhuisoverdracht, medicatie, beelduitwisseling, verwijzing, jeugdgezondheidszorg en ketenzorg bij chronische aandoeningen.
Misverstand tussen huisarts en fysio
‘Nu is het in de praktijk nog te vaak zo dat de huisarts dezelfde soort gegevens anders registreert dan de fysiotherapeut. Zo betekent de afkorting BB voor een arts bovenbuik en voor de fysiotherapeut bovenbeen. Juist in de medische wereld is het belangrijk dat alle zorgverleners op dezelfde manier informatie kunnen uitwisselen, om fouten te voorkomen en om snelle gegevensuitwisseling mogelijk te maken’, staat in een toelichting op de Kamerbrief.
2019 wetsvoorstellen naar Tweede Kamer
Bruins streeft ernaar om in 2019 een voorstel aan de Tweede Kamer te sturen waarin de noodzakelijke wettelijke verplichtingen worden gerealiseerd. Hij schrijft: ‘De voorbereiding is inmiddels begonnen en vergt enige tijd, omdat het moet gaan om een wettelijke verplichting tot elektronische gegevensuitwisseling voor alle sectoren van de zorg en bindend voor zorgprofessionals, zorginstellingen, infrastructuren voor elektronische gegevensuitwisseling en ict-leveranciers.
Ik dacht dat dit al lang bestond. Nictiz is hier toch al jaren mee bezig? Er wordt al jaren een hl7 v3 nl standaard gehanteerd.
Correct taalgebruik bij de vrije velden is het enige wat nu wordt toegevoegd. Makkelijkst is het om het gebruik van afkortingen simpelweg te verbieden. Hierdoor worden vergissingen door onjuiste interpretatie uitgesloten.
Anders kan namelijk de fysiotherapeut nog steeds bb uit gewoonte invullen en voor verwarring zorgen