Hoe werkt artificial intelligence (ai)? Wat is een algoritme? Wat is machine learning? Wat is deep learning? Dat zijn vragen die worden beantwoord in de Nationale AI-cursus. Dat is een gratis online training waarin Nederlanders kunnen leren wat de basisprincipes van ai zijn. De cursus is sinds 21 december 2018 beschikbaar en is opgezet door kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven.
De cursus moet burgers meer inzicht geven in ai nu er steeds meer toepassingen ontstaan die een impact hebben op het dagelijks leven en – in brede zin – de maatschappij, de overheid en het bedrijfsleven.
De initiatiefnemers hopen 1 procent van de Nederlandse bevolking met de online cursus te bereiken, staat in een persbericht over de start van de Nationale AI-cursus.
Initiatiefnemer Jim Stolze, innovatiedeskundige, oprichter van TEDxAmsterdam en oprichter van ai-ontwikkelbedrijf Aigency: ‘Kunstmatige intelligentie is al lang geen toekomstmuziek meer. Het zit verweven in alle aspecten van het dagelijks leven. Van (bijna) zelfrijdende auto’s tot en met de newsfeed van het alomtegenwoordige Facebook. Alles wat we voorheen van een stekker hebben voorzien, kan op den duur een zelflerend systeem worden.’
Fins voorbeeld
Volgens de initiatiefnemers (zie kader) is de cursus bewust gericht op álle Nederlanders. Vragen die beantwoord worden zijn: ‘Hoe werkt het onder de motorkap? Wie is ervoor verantwoordelijk? Hoe voorkom je dat algoritmen bijdragen aan het vergroten van de ongelijkheid, of juist het creëren van eenheidsworst? Ze benadrukken dat dit cruciale vragen zijn. ‘In Nederland heeft iedereen een mening, maar weinig mensen hebben zich in deze materie ingelezen. Door een basiscursus aan te bieden aan alle Nederlanders, kunnen we in ieder geval goed geïnformeerd de discussies in gaan.’
De cursus is geïnspireerd op het Finse ‘Elements of AI’. De Universiteit van Helsinki ontwikkelde een ai-cursus voor alle Finnen. In mei 2018 riep Jim Stolze in het FD op om partijen samen te brengen voor een soortgelijk initiatief in Nederland. “Ik had echt niet verwacht dat die oproep zo veel enthousiasme teweeg zou brengen. Dat er zo veel partijen achter zijn gaan staan, betekent dat we ons doel waarschijnlijk gaan bereiken: iedereen in Nederland bekend maken met het fenomeen dat ai heet. Er wordt zo veel over gepraat, met deze cursus gaan we het gewoon doen.”
De Finse ai-cursus is aangevuld met bijdragen van Nederlandse topexperts: Catholijn Jonker (TU Delft), Cees Snoek (Universiteit van Amsterdam), Evert Haasdijk (Deloitte), Jeroen van den Hoven (TU Delft), Maarten de Rijke (Universiteit van Amsterdam), Marlies van Eck (Universiteit Leiden), Max Welling (Universiteit van Amsterdam), Mireille Hildebrandt (Vrije Universiteit Brussel), Pim Haselager (Donders institutie voor brein cognitie en gedrag), Rianne van den Berg (Universiteit van Amsterdam), Roel Schutgens (Radboud Universiteit Nijmegen), Tom Heskes (Radboud Universiteit Nijmegen) en Valerie Frissen (Universiteit Leiden).
Bekijk hier een video met screenshots van de AI-cursus.
De 8 onderdelen van de Nationale AI-cursus
- Een kijkje in de wereld van ai
- Wat is ai?
- Is een zoekmachine ook ai?
- Machine learning
- Deep learning
- Ai in het dagelijkse leven
- Ai en de regels
- Het werk van de toekomst
De inschrijving voor de cursus is al geopend op www.ai-cursus.nl. De cursus wordt nu nog ontwikkeld en getest en kan vanaf januari online gevolgd worden in acht tracks.
Initiatiefnemers onder meer: Rabobank, UvA, Samsung
De Nationale AI Cursus is een initiatief van AI for Good, ICAI en Elephant Road. Het programma is mede tot stand gekomen door Ahold Delhaize, Deloitte, ELaw Leiden, FME/UPgrade NL, Pon, Rabobank, Radboud University, TU Delft Design For Values, University of Helsinki, Universiteit van Amsterdam en Wolters Kluwer en mede mogelijk gemaakt door Brainport Eindhoven, Capgemini, Cor Wit Fonds, Denk Producties, ECP, Intel, Level V, LEWIS, RMMBR, RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Samsung, Stichting GO Fonds, VNO-NCW MBK Nederland, Vogin en Zadkine.