In het afgelopen jaar vonden enkele opmerkelijke acquisities plaats. Zowel op het wereldtoneel als in het Nederlandse ict-theater wisselden veel bedrijven en/of it-producten van eigenaar. Vaak waren er grote bedragen mee gemoeid. Computable zet de opmerkelijkste overnames in binnen- en buitenland onder elkaar.
1: IBM koopt Red Hat
Eind oktober maakte IBM bekend opensource-softwareleverancier Red Hat over te nemen voor naar schatting 33,4 miljard dollar. Het vijfentwintig jaar oude bedrijf wordt een apart onderdeel binnen IBM’s hybride clouddivisie. Big Blue benadrukt dat het Red Hats open source-legacy blijft ondersteunen. Reacties uit het opensource-kamp zijn vooral bezorgd.
2: Broadcom koopt CA Technologies
In juli nam de Singaporese chipfabrikant Broadcom het Amerikaanse CA Technologies over voor 18,9 miljard dollar. Met de acquisitie wil Broadcom zijn business diversifiëren en meespelen in de softwaremarkt. De overname van CA Technologies stuurt Broadcom, dat zich traditioneel enkel met hardware bezighield, in een heel nieuwe richting. CA houdt zich vooral bezig met bedrijfs- en mainframesoftware voor het ontwikkelen, beheren en beveiligen van grote it-omgevingen.
3: Microsoft koopt Github
7,5 miljard dollar legt Microsoft neer voor Github, een opensource-ontwikkelplatform waarop programmeurs code kunnen delen en opslaan. Meer dan 28 miljoen developers maken gebruik van Github en er staan meer dan 85 miljoen stukken en stukjes open broncode op de site. Ook Microsoft zelf maakt er duchtig gebruik van: het is een van de actiefste bedrijven op het platform en heeft al meer dan twee miljoen updates geleverd aan diverse projecten. Ook Google en Amazon gebruikenn Github.
4: Salesforce koopt Mulesoft
De Amerikaanse crm-specialist Salesforce liet in maart weten van plan te zijn het eveneens Amerikaanse Mulesoft over te nemen. Salesforce betaalt er zo’n 6,5 miljard dollar voor in cash en aandelen. Het is de grootste acquisitie ooit voor het bedrijf. Het beursgenoteerde Mulesoft maakt software waarmee enterprise apps, data en diensten aan elkaar worden gekoppeld, via de cloud of on premise. Zo’n twaalfhonderd grote bedrijven, waaronder Coca-Cola, Unilever en Barclays, gebruiken het om hun efficiëntie op te krikken. In 2018 nam Salesforce ook Cloudcraze en Datorama over.
5: Adobe koopt Marketo
Eind september legde Adobe, vooral bekend als softwareleverancier voor creatievelingen, zo’n 4,75 miljard dollar neer voor marketingsoftwarespecialist Marketo. Dit bedrijf levert een b2b-cloudplatform dat marketeers inzetten voor hun marketing- en engagement-strategieën en voor het verbeteren van klantloyaliteit. Het bedrijf heeft zo’n vijfduizend klanten. Adobe wil het Marketo-product integreren in zijn eigen ‘Experience Cloud’ en zo zijn klanten een breder gamma producten voorstellen. In mei nam Adobe ook al ecommercebedrijf Magento over, voor 1,7 miljard dollar.
6: SAP koopt Qualtrics
De Duitse softwarereus SAP maakte begin november bekend het Amerikaanse Qualtrics International over te nemen. Qualtrics is een bedrijf dat software maakt om tevredenheid onder klanten en medewerkers te meten. SAP betaalt er acht miljard dollar in cash voor, zijn grootste overnamesom ooit. Via het enquêteplatform van Qualtrics verzamelen organisaties data over bijvoorbeeld klantentevredenheid, maar ook over de betrokkenheid en het behoud van medewerkers. Die gegevens kunnen ze dan aan in de traditionele markten van SAP, zoals hr, crm en erp. Hierdoor vullen operationele data en ervaringsdata elkaar aan. In januari legde SAP ook al 2,4 miljard dollar neer voor Callidus Software, aanbieder van software voor verkoopanalyse en klantenbinding.
7: HCL koopt legacy van IBM
In december werd bekend dat IBM afstand doet van een palet aan zakelijke softwareproducten, waaronder Notes, Domino en zes andere producten. Nieuwe eigenaar is het Indiase techbedrijf HCL Technologies. Die legt er 1,8 miljard dollar voor neer. Analisten zijn kritisch over de deal. De producten lopen tegen het eind van hun lifecycle en het ligt niet in de verwachting dat ze nog lang voor aanzienlijke omzetgroei zorgen.
8: Siemens koopt Rotterdams Mendix
De Rotterdamse ict-leverancier Mendix is in augustus voor zeshonderd miljoen euro overgenomen door het Duitse Siemens. Mendix wordt onderdeel van de zogeheten Digital Factory-softwaredivisie van Siemens, maar blijft nog wel onder eigen naam opereren. Via de overname wil de Duitse organisatie groeien in de industriesector, met name op het gebied van internet of things (IoT). De overname wordt naar verwachting in het eerste fiscale kwartaal van 2019 afgerond. Mendix is in 2005 opgericht in Rotterdam. Het bedrijf biedt een app-ontwikkelingsplatform op basis van low code. Het platform is onder meer beschikbaar via SAP en IBM.
9: Iron Mountain koopt Haarlems Evoswitch
Iron Mountain, een Amerikaanse leverancier van oplossingen voor informatieopslag en -beheer, kocht eind mei voor 205 miljoen euro datacenteraanbieder Evoswitch uit Haarlem. Met deze acquisitie wil Iron Mountain zijn Europese positie versterken. Het bedrijf nam eerder dit jaar al een datacenter van Credit Suisse in Londen over. Evoswitch is onderdeel van de Ocom Groep. De buitenlandse onderdelen Evoswitch Germany en Evoswitch USA horen niet bij de verkoop.
10: Forescout koopt Eindhovens Securitymatters
De Eindhovense netwerkbeveiliger Securitymatters komt in handen van Forescout. Deze Amerikaanse specialist in beveiliging van IoT-toepassingen betaalt er 113 miljoen dollar cash voor. Met de overname versterkt Forescout zijn marktpositie door de mogelijkheden en beveiligingstoepassingen voor operationele technologie (ot) en andere industriële diensten uit te breiden. Computable sprak Damiano Bolzoni, de Italiaan die Securitymatters amper tien jaar geleden met twee compagnons opzette en sindsdien leidt. ‘Pas de laatste tijd is er meer aandacht voor monitoring en beveiliging van operationele systemen.’
11: Visma koopt Raet uit Amersfoort
De Noorse Visma Group maakte eind mei bekend Raet, leverancier van software voor personeelszaken en salarisverwerking, over te nemen. Computable sprak de ceo van Raet: ‘Size matters’. Visma had al eerder de Nederlandse softwarebedrijven Davilex, DBS Business Solutions en Accountview overgenomen. Na de overname van Raet volgden ook de Nederlandse firma’s Proactive, Idella en Pinkweb en EBPI.
12: Tata Communications koopt Nieuwegeins Teleena
De Nieuwegeinse IoT- en telefoniespecialist Teleena werd in oktober ingelijfd door Tata Communications, een van ‘s werelds grootste leveranciers van telecomnetwerkdiensten. Het Indiase bedrijf is al enige tijd klant en aandeelhouder van Teleena. Met de overname verwerft Tata Teleena’s technologie, klanten, medewerkers en expertise. De Indiase onderneming wil met de inlijving verder groeien in de wereldwijde markt van mobiele telefonie en IoT. Tata had sinds januari 2017 al een belang van 35 procent in de Nederlandse mvne (mobile virtual network enabler). Het was daarmee de grootste aandeelhouder van het bedrijf.
13: Wolters Kluwer koopt Haags eVision
145 miljoen dollar legde Wolters Kluwer in november neer voor eVision, leverancier van software voor risicomanagementbeheer in industriële omgevingen. Voor Wolters Kluwer betekent de overname een versterking van zijn ‘Legal & Regulatory’-divisie. Softwarebedrijf eVision is actief in de sectoren olie & gas, chemie, farmacie en andere industrie-sectoren met hoge operationele risico’s. Gebruikers kunnen met de software One Vision meer controlemechanismen inbouwen in de operationele processen van hun bedrijf. Een groot deel van de klanten gebruikt de lokaal draaiende versie van de software. De leverancier verwacht de komende jaren wel een grote vraag naar de cloudvariant.
Bonus: de deal die niet doorging en toch 2 miljard opleverde
Chipmaker Qualcomm zag in juli toch af van de overname van het Nederlandse NXP, nadat een ultimatum aan de Chinese autoriteiten om groen licht te geven voor de overname is verstreken. Doordat het bedrijf zich terugtrekt uit de overname moet het wel een twee miljard dollar ‘break-up fee’ aan de Nederlandse chipproducent betalen. Bij NXP zijn ze blij met de duidelijkheid, al hadden ze wel op een andere afloop gehoopt.
Het had de op één na grootste overname uit de Nederlandse geschiedenis moeten worden. Eind 2016 kondigde Qualcomm aan dat het voor 47 miljard dollar (bijna 44 miljard euro) NXP wilde overnemen.