Het ministerie van Defensie probeert via een zogeheten detavast-constructie jong ict-personeel in huis te halen. Daarvoor levert een aantal detacheringsbureaus relatief onervaren ict'ers aan. Die worden binnen de krijgsmacht verder opgeleid, doen werkervaring op en treden vervolgens in vaste dienst. Via een aanbesteding zijn hiervoor Yacht, iSense en de Staffing Groep geselecteerd. De vierjarige raamovereenkomst heeft een geschatte waarde van twaalf miljoen euro
De ingehuurde medewerker wordt in zo’n deta-vastconstructie binnen een bepaalde periode, doorgaans één jaar, opgeleid en gedetacheerd bij Defensie om werkervaring op te doen. Na dit jaar en bij goed functioneren, treedt de nieuwe medewerker in dienst. Het gaat hierbij met name om jonge ict’ers, maar niet uitsluitend, benadrukt een zegsman.
Volgens de woordvoerder verwacht Defensie de komende jaren behoefte te hebben aan ongeveer zeshonderd nieuwe ict’ers. Die vraag wordt ingevuld door een mix van inhuur, inzet van íct’ers van andere departementen (zoals I-interim Rijk), nieuwe te werven medewerkers (met of zonder ervaring) én aanwas aangeboord via de deta-vastconstructie.
‘Er is geen vaste verdeling tussen deze mogelijkheden. Dit zal mede afhangen van het succes van de verschillende trajecten’, aldus de zegsman.
Weinig ervaring
Hij stelt wel dat Defensie binnen het it-domein nog weinig ervaring heeft met deta-vastconstructies. ‘Het zal dus een groeiproces worden, waarbij de groei afhankelijk is van het succes van dit traject.’
Bij deze constructie kan het gaan om verschillende ict-functieprofielen; de krijgsmacht baseert zich voor zijn werving op het zogeheten e-CF: European e-Competence Framework for ICT-Professionals (www.ecompetences.eu). Wel ligt de nadruk op de functies ontwikkelaar, tester, netwerkspecialist, systems administrator en ict-beveiliger.
Inhuur
De detavast-constructie was een van de twee percelen van een recente aanbesteding voor ict-inhuur bij Defensie. Het andere perceel had betrekking op het inhuren van ict-functieprofielen uit het e-CF-raamwerk. Dit perceel is met een geschatte waarde van maximaal ruim vierhonderd miljoen euro stukken groter.
“Het gaat hierbij met name om jonge ict’ers, maar niet uitsluitend, benadrukt een zegsman.”
Tjsa, het klinkt ook wel heel erg naar leeftijdsdiscriminatie als je een constructie bedenkt die erg veel overeenkomsten vertoont met het ouderwetse ronselen van vroeger waarbij een tekort aan soldaten of zeelui opgelost werd op een nogal misleidende manier. Maar defensie heeft desondanks nog erg weinig ervaring met dit proces…….
Misschien gewoon de opkomstplicht weer invoeren om jong ICT talent te krijgen welke je vervolgens voor langere tijd aan je kunt binden met een mooi contract welke aan het einde van de looptijd een flinke bonus heeft?
De titel is ook best wel “motiverend” om eens te gaan kijken wat defensie te bieden heeft… wie wil er nou niet als “groentje” aan de slag… 😉