Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat respondenten volgen via hun smartphone. Het bureau doet dit voor zijn doorlopende mobiliteitsonderzoek Onderweg In Nederland (Odin). Afgelopen november werd alvast een grote pilot uitgevoerd, waarvoor mensen een app op hun telefoon installeerden.
Het mobiliteitsonderzoek geeft een beeld van de deelname van Nederlanders aan het verkeer. Dit is van belang bij de ontwikkeling van verkeers- en vervoersbeleid. Respondenten wordt gevraagd om gedurende een etmaal bij te houden waar ze zijn geweest. Normaliter vullen zij hiervoor achteraf een online formulier in.
De app vervangt het webformulier waarop deelnemers hun ‘whereabouts’ invullen. De software peilt continu de locatie van de respondenten aan de hand van de gps-sensoren in de smartphone. De gegevensverzameling gebeurt geautomatiseerd, waardoor de respondenten geen moeite hoeven te doen om locaties te onthouden en door te geven.
Effect op statistisch onderzoek
Het CBS ontwikkelde de app in samenwerking met Universiteit Utrecht, Rijkswaterstaat en het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. De universiteit en het CBS doen al enkele jaren samen studie naar de effecten van mobiele apparaten op statistisch onderzoek.
Voor het mobiliteitsonderzoek selecteert het CBS willekeurig een aantal mensen uit de Basisregistratie Personen. Voor de pilot met de app benaderden de onderzoekers tweeduizend mensen waarvan ongeveer een derde de app daadwerkelijk installeerde. Zij werden een week lang via de app gevolgd in hun verplaatsingsgedrag.
Tijdsbesteding, toerisme en gezondheids-onderzoek
Tijdens de proef keken de onderzoekers niet alleen naar de techniek, maar ook naar de bereidheid tot deelname, naar de kwaliteit van de gemeten data en naar de aansluiting op de informatiebehoefte van het mobiliteitsonderzoek. Uiteindelijk wil het CBS de app ook inzetten voor andere onderzoeken, zoals die over tijdsbesteding, toerisme en gezondheid. Sommige buitenlandse statistiekbureaus hebben interesse in vergelijkbare inzet van de app.