De gig economy vraagt om it-talent. Een wereld waar alles binnen handbereik moet liggen, die bestaat uit netwerk aan netwerk aan netwerk en een gecoördineerde datastroom, vraagt om digitale oplossingen. En dus om it’ers. Bovendien hebben werkgevers – door de snel veranderende ontwikkelingen en marktomstandigheden waar ze direct op in willen spelen – wel oren naar it’ers die tijdelijk werkzaamheden oppakken.
Dit is het tweede en laatste deel van een serie waarin de auteur ingaat op wat de gig economy doet met onze opgebouwde geschreven en ongeschreven regels. Maar ook: wat voor effect heeft het op de arbeidskrachten, wat is de rol van it hierin en wat is de lijn der verwachting hierover?
It loopt voorop in gig-banen
Projectmatig werken maakt het ook mogelijk om je te concentreren op specialisten binnen bepaalde niches, professionals die direct een vliegende start kunnen maken dankzij talent en ervaring, iets wat niet overal in-house aanwezig is.
Toch lijkt de eerste charme van een gig economy te verdwijnen en wellicht dat dit ook de reden is dat nog steeds het merendeel van de bevolking – ook in it – een traditionele baan heeft en zich nog niet tot gig worker met een gig-baan heeft bekeerd. Daarbij is het de vraag wat er gebeurt als de economie weer zijn neerwaartse golfbeweging inzet. Zijn we dan nog steeds toe aan gig jobs of willen we toch liever meer vastigheid als de werkgevers (en dus ook gig jobs) niet meer voor het oprapen liggen? Desalniettemin loopt it voorop in het opzijzetten van traditionele werkvormen. Het opleidingsniveau speelt hierbinnen een grote rol. Bij hoogopgeleiden is het aandeel vaste banen het minst afgenomen.
Cijfers gig economy
Dat de cijfers – die hoewel ze misschien minder snel stegen dan aanvankelijk gedacht, alsnog hoog zijn als het gaat om een groeiende gig economy – blijkt wel uit rapporten die aangeven dat in de VS en Europa zo’n twintig tot dertig procent van de bevolking een gig job heeft. En de voorspelling van Intuit is dat in 2020 ongeveer veertig procent van de Amerikaanse bevolking op freelancebasis werkt. Begin dit jaar zijn er ook in Nederland al meer dan een miljoen zzp’ers actief. Echter, dit blijkt lang niet altijd de voorkeur te hebben. Een groot deel geeft aan uit pure noodzaak een gig job aan te nemen en liever een vaste baan te hebben.
Ver-gig-isering
Het vraagstuk dat overeind is gebleven, is hoe we onze maatschappij kunnen hervormen of structureren zodat er op een juiste manier om is te gaan met de ‘ver-gig-isering’ van ons land, en de wereld. En blijft daarnaast het ideaalbeeld overeind? Flexibele uren kunnen ook tegen je werken. Want als je als Uberchauffeur niemand ophaalt, is er ook niemand die je betaalt. Daarnaast wordt ook alles en iedereen non-stop beoordeeld met een rating, waarmee we hard op weg zijn naar een toekomst zoals die in de tv-serie Black Mirror wordt geschetst. Heb je een paar mensen geholpen die die ochtend met het verkeerde been uit bed waren gestapt, kan je dat nu ineens je inkomstenbron kosten.
Tussenweg
Een tussenweg, die ook een steeds duidelijker vorm aanneemt, ligt misschien meer voor de hand. Wél contracten, stabiliteit, training, collega’s en andere voordelen – maar meer flexibiliteit. Iets wat toch al de voornaamste reden was voor werknemers om voor een gig in plaats van een baan te kiezen, zowel voor it’ers als in andere beroepen.
Meer bedrijven spelen hierop in. Zo willen veel developers leren en juist in deze sector is bovenop de nieuwste ontwikkelingen zitten, natuurlijk onmisbaar. Maar developers genieten er ook van om thuis te kunnen werken en hechten waarde aan een goede pensioenregeling. Het gevolg: bedrijven bieden allerlei trainingsmogelijkheden aan – van brown bag-sessies, workshops tot complete opleidingen – bieden uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden aan en denken ook na over de oude dag van hun personeel.
Auteur is Eva Haarsma, senior contentmarketeer bij it-vacatureplatform Bonque.
Brown bag-sessies, weet je waar die naam vandaan komt ?
De broodzakjes, voor de lunch.
Je bammetjes eten tijdens zo’n informele optionele brownbag sessie.
Onbetaald maar niet helemaal optioneel waarschijnlijk, want lees je elke werkdag nu.nl om 12:30, dan zal je een van de eersten zijn die het bedrijf mag verlaten. Investeer in je toekomst, werkend leren, je kent het. En anders vertellen ze je wel tijdens je functioneringsgesprek.
Kun je het later met een gig job proberen.
Ik vind die oorsprong van woorden leuk, ik ben namelijk oud.
De gele hesjes bijvoorbeeld.
Het begon in Frankrijk, waar men protesteerde tegen de hoge benzineprijzen en meteen ook maar tegen alles.
In Frankrijk is men verplicht zo’n geel hesjes in de auto te hebben, dus die kleding ligt uiteindelijk nog best voor de hand.
Nog eentje dan, uit de ouwe doos. De computer booten, een laars geven.
Verwijst naar Baron van Munchhausen die zichzelf uit het moeras trok. Aan zijn bootstraps. Je moet ergens beginnen.