De jacht op tech-talenten wordt overal ter wereld intensiever. Estland ging zelfs zo ver om de beste kandidaten voor een baan in deze Baltische staat een gratis vijfdaagse reis aan te bieden. Uit meer dan 5500 sollicitanten die zich hadden ingeschreven voor de Career Hunt, werden 23 toppers gekozen.
Behalve een sollicitatiegesprek konden de uitverkoren it-specialisten uitgebreid kennis maken met de hoofdstad Tallinn en omgeving, het uitgaansleven, sport en cultuur. Dat betekende een middagje rennen door de modder in een moerasachtig gebied, een lang verblijf in een sauna, het drinken van lokaal gebrouwen craft bier en een uitgebreide stadsrondleiding. Een standup comedian gaf een inkijkje in het leven van de Est en zijn gewoonten. Ook werden het NATO Cyber Defence Centre en het robotfestival Robotex bezocht. Kortom, kosten noch moeite werden gespaard om de jonge it’ers die vanuit vijftien verschillende landen naar Estland waren gevlogen, vertrouwd te maken met hun nieuwe werkbasis.
Resultaat is dat binnenkort de eerste it’ers hun koffers pakken om in Estland te gaan werken. De meeste geselecteerde kandidaten hebben inmiddels een definitief aanbod gehad. Ze komen te werken bij innovatieve ondernemingen.
Onder meer Skype, Uber-oncurrent Taxify, Swedbank, Proekspert (data science), Veriff (online identificatie) en cloud-communicatieplatform Twilio doen mee aan het Werken in Estland-programma.
Brexit
Doel van deze campagne is het tekort aan tech talent te verminderen. De deelnemers kwamen uit landen als Argentinië, Brazilië, Egypte, Hongarije, Italië, Oekraïne, Rusland en Turkije. West-Europeanen waren er vrij weinig. Opvallend was het grote contingent uit India. Veel Indiase it’ers hebben al werkervaring in het buitenland, vooral in Groot-Brittannië. De Brexit vormde voor een deelnemer aanleiding zijn geluk op het vasteland van Europa te zoeken. Een andere Indiër vertelde dat Silicon Valley niet meer het beloofde land voor data scientists uit India is. ‘Het wordt steeds moeilijker om aan een werkvergunning te komen. Grote ondernemingen als Google, Apple en Amazon weten vaak nog wel de wegen te vinden. Maar bij kleinere spelers en startups raak je minder snel aan de slag.’
Versterking van ontwikkelteams
Niet zozeer de salarissen die in Estland lager zijn dan in bijvoorbeeld Nederland trekken belangstelling. ‘De geavanceerde digitale maatschappij en de goede werk- en leefomstandigheden spelen in ons voordeel’, zegt Kaisa-Triin Kosenkranius, hoofd van de Career Hunt. Volgens haar is het aantal internationale specialisten dat naar Estland verhuist, de laatste vijf jaar meer dan verdubbeld. Werkgevers in Estland zoeken continu naar buitenlands talent om hun ontwikkelteams te versterken.
De deelnemers konden de vijfdaagse kennismakingsreis wel waarderen. Luiz, een kandidaat uit Brazilië, wist voor het evenement vrijwel niets van Estland. Van zo’n klein land had hij weinig verwacht. Maar nu weet hij wel beter. Ook de paar bedrijven waarvoor hij een introductie had, overtuigden hem dat Estland een goede werkplek kan zijn.
Ook de informele sfeer in veel bedrijven was voor de deelnemers een eye opener. In het bedrijfverzamelgebouw Lift99 op het oude industriecomplex Telliskivi waarin veel starters zijn ondergebracht, is de sfeer apart. Iedereen trekt bij de entree zijn schoenen uit en moet op slippers verder. Veel mensen zitten in zitkuilen te werken met een espresso onder handbereik. Op de werkvloer wemelt het van de honden die los door het gebouw rondlopen.
Merilin Lukk, projectmanager van het startup-visa-project, vertelt dat gegadigden voor een werkplek wel door een ballotage heen moeten. ‘Je moet bijvoorbeeld wel van honden houden. Ook moet je bereid zijn om met flexi-desks te werken. Bezoekers nemen plaats op een soort schommel. De sfeer is die van een community.’ Volgens Lukk zijn dit jaar ruim 700 tech-specialisten naar Estland verhuisd. Van buiten de EU trok Estland 225 oprichters van een nieuw bedrijf en 490 werknemers aan.
Tekort van 37.000 it-specialisten
Slechts weinig landen hebben een Career Hunt opgezet zoals die in Estland. Nieuw-Zeeland en Nederland kennen wel vergelijkbare initiatieven. Estland zal naar verwachting in 2020 een tekort van 37.000 it-specialisten kennen. Voor een klein land met slechts 1,3 miljoen inwoners is dat relatief veel.