Drie Vlaamse ict’ers zijn veroordeeld tot celstraffen voor hun rol in een grote drugszaak in de Antwerpse haven. Ze hielpen een Nederlands-Turkse drugsbende door systemen van rederijen en containerbedrijven te hacken. Onder de veroordeelden is ict’er en techondernemer Filip M. Hij gaat voor acht jaar de cel in.
De drie ict’ers hackten de computersystemen van onder meer de reders MSC en Sea-Invest. De Vlaamse krant De Standaard schrijft aan de hand van de uitspraak dat M. en een handvol andere hackers er in de periode 2012-2013 in slaagden om zowat alle grote rederijen en containerterminals in de haven van Antwerpen te hacken. Dat gebeurde in opdracht van de Turks-Nederlandse drugsbaron Orhan A. en zijn rechterhand Ahmet O.
‘De hackers van de drugsbende bestookten de havenbedrijven met spionagesoftware, braken in op het wifi-systeem van de havenbedrijven en lieten zelfgebouwde spionageapparatuur plaatsen in de vloeren van grote containerbedrijven als DP World en MSC’, schrijft de krant. In het Computable-artikel ‘Drugsbende dwingt it’ers tot hack in haven’ van eind 2017, toen de zaak voor de rechter kwam, staan ook details over de acties van de andere twee ict’ters.
De ict’ers gaan drie tot acht jaar de cel in. De leden van de Nederlandse drugsbende zijn tot vijftien jaar cel veroordeeld voor de smokkel van cocaïne en heroïne.
Pincodes
M. en zijn handlangers kregen niet alleen informatie over de positie van containers waarin drugs zat verstopt, de hackers slaagden er ook in om de unieke pincodes van containers te stelen. Die containers met cocaïne en heroïne werden vervolgens door de Nederlandse drugsbende afgehaald in de Antwerpse haven. De voortvluchtige Orhan A. zou volgens het onderzoek minstens twee ton cocaïne en een ton heroïne naar de haven in Antwerpen hebben gehaald.
Filip M. zegt dat hij met geweld onder druk is gezet door A. Hij zou in 2011 in contact gekomen zijn met de drugsbaron die zich voordeed als investeerder.
West-Vlaamse Zuckerberg
M. is in Vlaanderen onder meer bekend als directeur van een big data-bedrijf. Hij had ook een adviserende rol bij veiligheidsdiensten en banken, schrijft De Standaard. De startups van M. zouden in de belangstelling staan van internationale techgiganten als Samsung. De veroordeelde zou daardoor de West-Vlaamse Zuckerberg genoemd worden.